Στόχος δεν είναι η «αιώνια στήριξη των ανθρώπων για να μην δουλεύουν», αλλά για το διάστημα που δεν βρίσκουν δουλειά, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού δυσκολεύονται να βρουν υπαλλήλους και σχολίασε ότι καμιά φορά η συνεχόμενη λήψη βοηθημάτων «μειώνει την ανάγκη για εργασία».

«Έχει ανοίξει η εστίαση ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπουμε είναι ότι δεν μπορούν να βρουν εύκολα υπαλλήλους για να δουλέψουν», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι το ίδιο αναφέρουν και τουριστικές επιχειρήσεις.

«Εμείς δεν έχουμε υποσχεθεί αιώνια στήριξη των ανθρώπων για να μην δουλεύουν. Έχουμε πει να στηρίζουμε τους ανθρώπους όσο δεν βρίσκουν δουλειά. Δεν είναι στόχος μας να στηρίξουμε τους ανθρώπους για να κάθονται σπίτι τους, αλλά να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις για να βρει ο κόσμος δουλειά. Να μην πάμε από το ένα άκρο στο άλλο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Καμία φορά, συνέχισε ο υπουργός, η συνεχόμενη λήψη βοηθημάτων «μειώνει την ανάγκη για εργασία». «Κάποιος μπορεί να σκέφτεται “παίρνω το επίδομα, παίρνω και κάτι “μαύρα” και έχω καλύτερα εισοδήματα, με λιγότερη εργασία”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σταδιακά, τόνισε, φεύγουμε από την ιδέα του επιδόματος και επιστρέφουμε στην ιδέα της δουλειάς. «Όλα τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν επίκεντρο τις θέσεις εργασίας. Το μήνυμα είναι “ξαναπιάνουμε δουλειά”», συμπλήρωσε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι σε διαρκείς επαφές με την Κομισιόν, για τον σχεδιασμό προγραμμάτων επανεκκίνησης της οικονομίας. Τις επόμενες ημέρες ανακοινώνεται το πρόγραμμα για τον τουρισμό και «προσπαθούμε να δούμε αν μπορούμε να βρούμε πόρους- γιατί είμαστε στα όριά μας με το ΕΣΠΑ- για να δούμε αν μπορούμε να δράσουμε σε άλλους κλάδους, όπως το λιανικό εμπόριο και τα ταξί», συμπλήρωσε.

«Δεν είπαμε να καταργήσουμε τις Κυριακές»

Αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «ως παλιός έμπορος», σκέφτηκε «να δώσουμε δύο Κυριακές για να ανοίξουν τα μαγαζιά για να ρεφάρουν λίγο, αφότου καταργήθηκε το click inside. Δεν είπαμε να καταργήσουμε τις Κυριακές ή να δουλεύουμε όλες τις ημέρες. Η αντίδραση σε αυτό πολλών εμπορικών συλλόγων και της ΓΣΕΕ με ξεπερνά, την ώρα που λέμε να βρούμε λεφτά από το πουθενά για να στηρίξουμε το λιανικό εμπόριο».

Κάποια στιγμή, συμπλήρωσε, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι «η οικονομία έχει μείνει πίσω και ότι θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι λίγο περισσότερο για να πάμε μπροστά και να φύγουμε από το σημείο στο οποίο είχαμε κολλήσει».

Σχετικά με τα catering και τις δεξιώσεις, δήλωσε ότι η επιθυμία του υπουργείου είναι να δουλεύουν με τους όρους της εστίασης. «Αν υπάρχουν μεγάλοι χώροι, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει περιορισμός στα άτομα. Αυτή είναι η πάγια θέση του υπουργείου, αλλά η επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει», συμπλήρωσε.

Τέλος, επανέλαβε ότι στις αρχές Ιουνίου μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ξεκινά πιο αργά η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πρόσθεσε, μέσα στο καλοκαίρι θα καταργηθεί αυτό το μέτρο.