Εξαπατημένοι από την ιταλική κυβέρνηση δηλώνουν οι πολίτες της Βενετίας που συμμετέχουν στο κίνημα κατά των μεγάλων πλοίων στα κανάλια της εμβληματικής πόλης, αφού μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες απ’την ανακοίνωση για την απαγόρευσή τους τα κρουαζιερόπλοια επέστρεψαν.

Χθες, Σάββατο, εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αφορμή τον κατάπλου του, 92.000 τόνων, MSC Orchestra που παρέλαβε 650 επιβάτες για το Μπάρι, την περασμένη Πέμπτη.

«Η ιταλική κυβέρνηση αποδείχτηκε εξαιρετική στην εξαπάτηση όχι μόνο των κατοίκων της Βενετίας, αλλά και των εφημερίδων και της κοινής γνώμης», σχολίασε ο Τομάσο Κατσιάρι, επικεφαλής της ακτιβιστικής οργάνωσης No Grandi Navi (Όχι Μεγάλα Πλοία).

Στον αντίποδα, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση απ’ το κίνημα Si Grandi Navi, που υποστηρίζει τους χιλιάδες που βιοπορίζονται απ’ τη βιομηχανία κρουαζιέρας και οι οποίοι έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την άνοιξη του 2020.

Τον Μάρτιο η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι τα κρουαζιερόπλοια θα απαγόρευεται να εισέρχονται στο κανάλι που οδηγεί στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και να δένουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το πλάνο ήταν τα πλοία να οδηγούνται προς το βιομηχανικό λιμάνι της Μαργκέρα, ενώ υπήρχαν σχέδια για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού για τα κρουαζιερόπλοια έξω από τη λιμνοθάλασσα.

Το προεδρικό διάταγμα είχε εγκριθεί από την Κάτω Βουλή τον περασμένο μήνα, με τον υπουργό Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, να δηλώνει ότι τα πλοία «που είναι ψηλά σαν πολυκατοικίες» έχουν σταματήσει «για τα καλά» να εισέρχονται στο κέντρο της Βενετίας.