Ειδικοί από τη Βρετανία και το Γέιλ: Γιατί πρέπει να φοράμε τη μάσκα για πάντα

Τη χρήση μασκών προστασίας για «πάντα» σε συνδυασμό με ορισμένα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εισηγείται κορυφαίο μέλος της επιτροπής ειδικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η καθηγήτρια Σούζαν Μίτσι υπογραμμίζει ότι ορισμένα από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού θα ήταν χρήσιμα και για την ανάσχεση της εξάπλωσης άλλων ιών, όπως εκείνος της γρίπης.

Συγκρίνοντας τη χρήση μάσκας με εκείνη της ζώνης στα οχήματα και τα αεροσκάφη, η καθηγήτρια του UCL λέει ότι θα πρέπει ίσως πριν βγαίνουμε από το σπίτι μας να ελέγχουμε αν έχουμε πάρει μαζί μας μάσκα προστασίας. «Δεν είναι και κάτι σπουδαίο αυτό», λέει την ώρα που η μία μετά την άλλη χώρες αίρουν την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους – ακόμη και σε εσωτερικούς, όπως στην περίπτωση του Ισραήλ -. «Νομίζω ότι έχουμε αλλάξει πολλές συμπεριφορές στις ζωές μας. Φορούμε πλέον κανονικά ζώνες ασφαλείας, πράγμα που δεν το συνηθίζαμε. Όταν βγάζουμε τους σκύλους μας για βόλτα στα πάρκα, μαζεύουμε τις ακαθαρσίες τους. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν ότι υπάρχει μια απειλή και διαπιστώνουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι για να τη μειώσουν για τους ίδιους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τις κοινότητες όπου ζουν, αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο είναι ότι το κάνουν», είπε στο βρετανικό δίκτυο Channel 5. Και συνέχισε: «Μιλάμε για τη συμπεριφορά της τήρησης κοινωνικών αποστάσεων όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους, να διασφαλίζουμε ότι υπάρχει καλός εξαερισμός και σε αντίθετη περίπτωση να φορούμε μάσκες προστασίες, να καθαρίζουμε τα χέρια μας και τις επιφάνειες. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό μακροπρόθεσμα και θα είναι καλό όχι μόνον για την προστασία από τον κορωνοϊό, αλλά και από άλλες ασθένειες». Ερωτηθείσα για πόσο διάστημα πιστεύει ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συνεχιστούν, είπε: «Νομίζω για πάντα σε κάποιο βαθμό

Με την άποψη της καθηγήτριας Μίτσι συμφωνούν σε κάποιο βαθμό και οι γιατροί της φημισμένης Ιατρικής Σχολής του Γιέιλ, οι οποίου προτείνουν τη χρήση της μάσκας προστασίας σ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης κάθε χρόνο. «Τώρα που περάσαμε κι αυτό, γνωρίζουμε πόσο εύκολο είναι να φοράμε μάσκα. Μάθαμε ότι είναι εφικτό», σχολίασε η δρ Σίλα Σενόι, ειδική στις λοιμώδεις ασθένειες του Πανεπιστημίου σε άρθρο της στο yalemedicine.org. H εθελοντική χρήση μάσκας προστασίας είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο σε μέσα μαζικής μεταφοράς σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Ασίας μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του SARS το 2003.

Start typing and press Enter to search