Μια μικρή «επανάσταση» στην εμβολιαστική διαδικασία, φιλοδοξεί να φέρει και στην Ελλάδα το υπουργείο Υγείας και η ειδική επιτροπή εμβολιασμών. Πρόκειται για την υλοποίηση του «μοντέλου ΗΠΑ» το οποίο επί της ουσίας θα προβλέπει τον εμβολιασμό των πολιτών χωρίς καν να κλείνουν ραντεβού. Χωρίς καν να μπαίνουν στη διαδικασία της ηλεκτρονικής εφαρμογής, αλλά απλά με την παρουσία τους σε ένα εμβολιαστικό κέντρο να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα φιλόδοξη προοπτική η οποία προφανώς έχει να κάνει τόσο με το απόθεμα εμβολίων που θα μπορεί να έχει η χώρα μας στην επόμενη φάση της εμβολιαστικής διαδικασίας όσο και στην οργάνωση των κέντρων που έχουν δημιουργηθεί με αφορμή τον κοροναϊό.

Σε κάθε περίπτωση η υιοθέτηση σε πρώτη φάση ενός μοντέλου εμβολιασμού μέσα σε 2-3 ημέρες κι εν συνεχεία η λήψη του εμβολίου χωρίς ούτε καν ραντεβού, είναι ένα σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι των ειδικών και έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις.

Η επόμενη ημέρα – Το σχέδιο για όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια

Όταν λοιπόν πλέον τα εμβόλια θα είναι περισσότερα από τη ζήτηση, τότε θα υπάρχει και διαφορετικός επιχειρησιακός σχεδιασμός, ο οποίος θα στοχεύει στην πιο εύκολη, άμεση και γρήγορη πρόσβαση των πολιτών στο εμβόλιο.

Και μπορεί ήδη οι πολίτες, να ακολουθούν σήμερα μια πολύ εύκολη διαδικασία προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους για να… τσιμπηθούν ή για να αλλάξουν το ραντεβού τους αν επιθυμούν, ωστόσο στη δεύτερη φάση η διαδικασία θα απλουστευθεί κι άλλο.

Εμβόλιο μέσα σε 3 μέρες… χωρίς ραντεβού

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Μάριος Θεμιστoκλέους, στόχος είναι όταν υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων, οι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (μέσα δηλαδή σε 3-4 ημέρες), ενώ όπως επισήμανε στον «ελληνικό προγραμματισμό» υπάρχει και το σχέδιο ώστε να μην χρειάζεται οι πολίτες στο μέλλον να κλείνουν καν ραντεβού για να εμβολιαστούν, απλά να σπεύδουν στο εμβολιαστικό κέντρο της επιλογής τους και να κάνουν το εμβόλιο.

Ακολουθώντας το πρότυπο των ΗΠΑ

Το συγκεκριμένο πρότυπο, το να εμβολιάζονται δηλαδή πολίτες χωρίς να χρειάζεται καν ραντεβού, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ωστόσο εκεί, όπως αναφέρουν και πολλοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι, ήταν… αναγκαίο κακό, καθώς το σύστημα τους δεν ήταν έτοιμο προκειμένου να σηκώσει τόσο μεγάλη βάση δεδομένων.

Δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που χαρακτήρισαν την αμερικανική πλατφόρμα για ραντεβού με το εμβόλιο «δύσκολη στη χρήση», ενώ το σύστημα έπεφτε πολλές φορές από το overloading. Έτσι η φράση «Εμβόλιο κατά του κοροναϊού χωρίς ραντεβού» φαίνεται πως ανακούφισε τους Αμερικανούς.

Καθώς λοιπόν η κυκλοφορία στους χώρους μαζικού εμβολιασμού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, πολλές πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέριλαντ και η Φλόριντα, έχουν αρχίσει να προσφέρουν εμβολιασμούς χωρίς να χρειάζονται ραντεβού από τους κρατικούς τους ιστότοπους, σύμφωνα με μια ανάλυση του NBC News.

Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει στα αμερικάνικα μέσα ένας διαδικτυακός χάρτης στον οποίο ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει σε ποια πολιτεία μπορεί να εμβολιαστεί χωρίς καμία επιπλέον διαδικασία.