Το σενάριο νέου ανασχηματισμού έχει τεθεί στο τραπέζι του Μαξίμου ήδη την επομένη του Πάσχα. Και όσο πλησιάζει η επέτειος των δύο χρόνων από την εκλογική νίκη της ΝΔ, οι φήμες φουντώνουν και πολλοί στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένουν κινήσεις μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Φυσικά μόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει εάν, πότε και ποιες αλλαγές θα κάνει τελικά στην κυβέρνηση. Τα σενάρια όμως θέλουν αυτή τη φορά να εξετάζεται και ένας πιο σαρωτικός ανασχηματισμός με ηχηρά ονόματα να μετακινούνται ή και να μένουν εκτός.

Το πιο εντυπωσιακό σενάριο αφορά σε μετακίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη, από το υπουργείο Ανάπτυξης. Φυσικά ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι ένα στέλεχος, το οποίο θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης εκτός κυβέρνησης, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα δημιουργούσε προβλήματα. Έτσι έχει συζητηθεί η μετακίνηση του στο Ναυτιλίας ή ακόμη και ο ορισμός του ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης! Ένα πόστο με μηδενικές αρμοδιότητες, αλλά με τον τίτλο του υπουργού και “πάσο” για δηλώσεις και αναλύσεις σε κανάλια.

about:blank Ποιος θα διαδεχόταν όμως τον κ. Γεωργιάδη στο Ανάπτυξης; Ο πρωθυπουργός θα ήθελε για συμβολικούς προφανείς λόγους ένα μεγάλο όνομα σε αυτό το υπουργείο, όμως τις αρμοδιότητες έχει ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και επομένως δεν είναι πια και… περιζήτητο.

Για το Ναυτιλίας πάντως έχει ακουστεί και ο Βασίλης Κικίλιας, εφόσον μετακινηθεί τελικά από το υπουργείο Υγείας, κάτι όμως που συζητείται εδώ και ένα χρόνο και δεν έχει γίνει. Το όνομα του κ. Κικίλια έχει επίσης ακουστεί και για το Τουρισμού, εφόσον τελικά μετακινηθεί και ο Χάρης Θεοχάρης, κάτι που επίσης συζητείται εδώ και ένα χρόνο και δεν έχει γίνει.

Είναι γεγονός άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει την τάση να μην αλλάζει, αλλά να στηρίζει τους υπουργούς που δέχονται επιθέσεις, την ώρα εκείνη τουλάχιστον, όπως έκανε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την υπόθεση Λιγνάδη.

Τίθεται επομένως το ερώτημα εάν θα συνεχίσει πχ να στηρίζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής για την έξαρση της εγκληματικότητας ή εάν θα τον απαλλάξει από τα υπουργικά καθήκοντα για να ριχτεί στη μάχη του σταυρού.

Ίσως όμως η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη θα είναι εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα φύγει από το Μαξίμου, όπου θα μείνουν για να κρατάνε τα ηνία του “επιτελικού κράτους” ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος που είχε αναβαθμιστεί στον προηγούμενο ανασχηματισμό. Όμως θα πρέπει να αδειάσει κάποιο πρωτοκλασάτο υπουργείο για να μετακινηθεί ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού χωρίς να δημιουργηθούν εντυπώσεις.