Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό θα παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση καθώς ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες και η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά στην υλοποίηση του. Επισήμως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών.

Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για τα πλεονεκτήματα του «πράσινου διαβατηρίου» και σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει ότι από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι Ελληνες πολίτες θα μπορούν να το έχουν στη διάθεση τους.


Η παρουσία του κ. Μισέλ στην εκδήλωση έχει κι αυτή την δική της συμβολική αξία καθώς επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα σε επίπεδο πρωτοβουλιών εντός της Ένωσης. Το EU Digital COVID Certificate, όπως ονομάζεται, είναι μία πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού πριν τέσσερις μήνες, η οποία έγινε δεκτή από την ΕΕ και παίρνει πλέον σάρκα και οστά.

Το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Η ετοιμότητα της Ελλάδας στην έκδοση του πιστοποιητικού δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσει η εφαρμογή του πριν την επίσημη ευρωπαϊκή πρεμιέρα σε συνεργασία με άλλες χώρες που βρίσκονται σε ανάλογο επίπεδο. Αυτό ανέφεραν και κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων που υπάρχουν, ενώ μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Γαλλία και σκανδιναβικές χώρες.

Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα εργαλεία αύξησης της τουριστικής κίνησης, με την χώρα μας να φιλοδοξεί φέτος να φτάσει στο 50% των επισκεπτών σε σχέση με το 2019 από 25% που ήταν η επίδοση την περσινή δύσκολη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό. Η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος είναι το κύριο οικονομικό μέλημα της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός με συνεντεύξεις σε ξένα μέσα, οι οποίες θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός.


«Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνουν αρμόδια στελέχη και συμπληρώνουν πως «αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις για τη μέγιστη δυνατή προσέλκυση επισκεπτών». Αυτό ήταν και το βασικό περιεχόμενο της χθεσινής συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη στην γερμανική Bild, όπου εξέφρασε την πεποίθηση ότι φέτος θα ζήσουμε ένα κανονικό καλοκαίρι, ειδικά μετά το τέλος Ιουνίου. «Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, στη high season του τουρισμού, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και απηύθυνε κάλεσμα στους Γερμανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα