Οι πωλήσεις ειδών σπιτιού και επίπλων αυξήθηκαν σημαντικά το Μάρτιο στη Βρετανία, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις εξόδους για φαγητό για να εξοικονομήσουν χρήματα και να διασκεδάσουν στο σπίτι.

Νέα στοιχεία της ένωσης βρετανών εμπόρων λιανικής δείχνει ότι οι πωλήσεις ειδών λιανικής αυξήθηκαν κατά 5,1% τον περασμένο μήνα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε μία στιγμή που αυξάνεται διαρκώς το κόσμος ζωής δημιουργώντας αφόρητες πιέσεις στα νοικοκυριά.

Ο πληθωρισμός, από την άλλη, διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στο 10,4%.

Σύμφωνα με την ένωση, οι πωλήσεις του Μαρτίου για την ημέρα της μητέρας ήταν ιδιαιτέρως αυξημένες, με τους καταναλωτές να αγοράζουν κοσμήματα, λουλούδια και αρώματα.

Όμως, η πιο υγρός Μάρτιος των τελευταίων 40 ετών στη Βρετανία περιόρισε τη ζήτηση για είδη ένδυσης και είδη κηπουρικής.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις αξεσουάρ σπιτιού και επίπλων, τη μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία ειδών λιανικής, σύμφωνα με την ένωσης βρετανών εμπόρων λιανικής και την εταιρεία ορκωτών λογιστών, KPMG.

Ο επικεφαλής της KPMG στη Βρετανία, Πολ Μάρτιν, εκτίμησε ότι οι καταναλωτές επιλέγουν τη διασκέδαση στο σπίτι ώστε να μειώσουν τα έξοδά τους. Και πρόσθεσε ότι η τάση αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί και τον Απρίλιο, καθώς οι τοπικοί φόροι, η κινητή τηλεφωνία και οι λογαριασμοί των εταιρειών κοινής ωφελείας αυξήθηκαν, ενώ τα εισοδήματα παραμένουν παγωμένα.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ερευνών λιανικής, IGD, υποστηρίζει ότι καθώς συνεχίζεται η ανοδική τάση των τιμών των τροφίμων, τα καταστήματα λιανικής αναζητούν νέους τρόπους για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους, όπως ιδιωτικές ετικέτες και έτοιμα γεύματα που κάνουν τους καταναλωτές να αναβιώνουν την εμπειρία του εστιατορίου στο σπίτι τους.

Παρά τις προκλήσεις, η ένωση εκτιμά ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών κινείται ανοδικά, ενώ μεγάλα γεγονότα, όπως η στέψη του Βασιλιά το Μάιο, πιθανότατα θα δώσουν ώθηση στις πωλήσεις.

Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις από την άνοδο του κόστους και τους μισθούς.
Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται αργότερα μέσα στη χρόνια, όταν υποχωρήσουν οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Ο διοικητής της τράπεζας προειδοποίησε τις επιχειρήσεις να μην αυξάνουν απότομα τις τιμές, μετά τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού που καταγράφηκε το Φεβρουάριο.
www.economistas.gr