Ο Πούτιν βαφτίζει την γαλλική σαμπάνια… αφρώδη οίνο και τα ρωσικά αφρώδη κρασιά σαμπάνιες!

Ο νόμος που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ονομάζει την «σαμπάνια» αφρώδη οίνο και βαφτίζει τους ρωσικούς αφρώδεις οίνους «σαμπάνια», έχει προκαλέσει τις επικρίσεις των Γάλλων παραγωγών σαμπάνιας, αλλά το Κρεμλίνο δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται.

«Ο νόμος ψηφίσθηκε και πρέπει να εφαρμόζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ψήφιση του νέου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο η σαμπάνια της γαλλικής εταιρείας Moet Hennessy που θα πωλείται στην Ρωσία, θα πρέπει να φέρει την ονομασία «αφρώδης οίνος» και όχι «σαμπάνια».

Ο Πεσκόφ είπε ότι «η ιστορία αυτή με τις ονομασίες είναι παλιά και σε μεγάλο βαθμό έχει την αφετηρία της στην σοβιετική περίοδο» και δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό. Παράλληλα εξήρε την ανάπτυξη της ρωσικής παραγωγής οίνου, η οποία όπως είπε «πρέπει και θα υποστηριχθεί με κάθε τρόπο». Νωρίτερα η ρωσική εφημερίδα RBK είχε γράψει ότι η εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών Moet Hennessy έστειλε στους εταίρους της στην Ρωσία επιστολή μέσω της οποίας τους ενημέρωνε για την απόφασή της να σταματήσει για ένα ορισμένο διάστημα τις προμήθειές της εξαιτίας του νέου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο η εταιρεία πρέπει να αλλάξει την κατηγορία και τη σήμανση του προϊόντος μετονομάζοντάς το από σαμπάνια σε αφρώδη οίνο.

Επικρίσεις από τους Γάλλους παραγωγούς σαμπάνιας για την απόφαση Πούτιν

Αργότερα το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο την εταιρεία, μετέδωσε ότι η Moet Hennessy συμφώνησε στο να ονομάζει τα προϊόντα της που στέλνει στην Ρωσία «αφρώδεις οίνους» και πως οι προμήθειες σύντομα θα επαναληφθούν με τα προϊόντα να φέρουν τις νέες ονομασίες όπως απαιτεί η ρωσική νομοθεσία. Η Ένωση παραγωγών σαμπάνιας της Γαλλίας επέκρινε σήμερα τον νέο ρωσικό νόμο, που μετονομάζει τις σαμπάνιες σε «αφρώδεις οίνους», υποχρεώνοντας τις εταιρείες να αλλάξουν την σήμανσή τους στο πίσω μέρος της φιάλης.

«Η Επιτροπή της Σαμπάνιας», σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι καλεί τους Γάλλους διπλωμάτες και διπλωμάτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενεργήσουν ώστε να αλλάξει ο νόμος. Οι συμπρόεδροι της «Επιτροπής Σαμπάνιας», Μαξίμ Τουμπάρ και Ζαν Μαρί Μπαριγιέρ κάλεσαν τα μέλη τους να σταματήσουν προς το παρόν τις αποστολές προϊόντων τους στην Ρωσία.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι το όνομα Σαμπάνια, το οποίο αναφέρεται σε συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας, και είναι κατοχυρωμένο σε 120 χώρες. «Η Επιτροπή της Σαμπάνιας αποδοκιμάζει το γεγονός ότι αυτή η νομοθεσία δεν διασφαλίζει ότι οι Ρώσοι καταναλωτές έχουν σαφή και διαφανή ενημέρωση για την προέλευση και τα χαρακτηριστικά του οίνου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, στην οποία προστίθεται ότι ο νόμος υπονομεύει τις συνομιλίες δύο δεκαετιών μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε στις 2 Ιουλίου τον νέο νόμο για την παραγωγή οίνου, ο οποίος είχε ψηφισθεί νωρίτερα από την Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) και εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), ο οποίος ορίζει τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής και της πώλησης προϊόντων οινοποιίας στην Ρωσία. Οι τροπολογίες στον νόμο αναφέρουν ότι «η χρήση της γεωγραφικής ένδειξης και ονομασίας του τόπου προέλευσης του προϊόντος σε σχέση με τα προϊόντα οινοποιίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ρωσικού εθνικού συστήματος» σύμφωνα με τον νόμο περί αμπελουργίας και παραγωγής οίνου. Παράλληλα στον νόμο του 1995 που αφορά την κρατική ρύθμιση στις πωλήσεις οινοπνευματωδών, έχουν γίνει αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες στην απαρίθμηση των οινοπνευματωδών ποτών, η διατύπωση «αφρώδης οίνος (σαμπάνια)» έχει αντικατασταθεί από τη διατύπωση «αφρώδης οίνος, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής σαμπάνιας».

Start typing and press Enter to search