Το ταξίδι του Ρίτσαρντ Μπράνσον στα όρια του διαστήματος την Κυριακή σηματοδοτεί την επιστροφή του στα ριψοκίνδυνα εγχειρήματα, που εκτόξευσαν για πρώτη φορά τη φήμη του ηλικίας 71 ετών σήμερα Άγγλου δισεκατομμυριούχου.

Πριν αποτολμήσει να κλέψει τη δόξα του Τζεφ Μπέζος με τη συμμετοχή του στην αυριανή δοκιμαστική πτήση της Virgin Galactic ο Μπράνσον είχε επιδοθεί επί δεκαετίες σε προσπάθειες κατάρριψης ρεκόρ σε διάφορα ακροβατικά, από τον διάπλου του Ατλαντικού με ταχύπλοο μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, την επιστροφή του στον Ειρηνικό μ’ ένα αερόστατο που πετούσε με ταχύτητες έως και 390 χλμ/ώρα και το ταξίδι των 48 χλμ. με kite surf από την Αγγλία στη Γαλλία.

Οι συναρπαστικές αυτές περιπέτειες προσέδωσαν φήμη σχεδόν ροκ σταρ στον Μπράνσον και προσέλκυσαν τεράστια δημοσιότητα στις εταιρείες του ομίλου Virgin, αλλά σε πολλές περιπτώσεις κινδύνεψε η ζωή του και χρειάστηκε να επέμβουν διασώστες για να αποφύγει τα χειρότερα. Κι ήταν αυτές οι εμπειρίες που τον έκαναν να αλλάξει στρατηγική, να πάψει να «παίζει» στα άκρα και να επιδίδεται σε λιγότερο ριψοκίνδυνες δραστηριότητες, όπως το bungee jumping, οι αγώνες ιστιοπλοϊας και το τρίαθλο των 2.000 χλμ.

Αλλά ο «πόλεμος των άστρων» με τους δισεκατομμυριούχους ανταγωνιστές του, φαίνεται ότι αναβίωσε τη δίψα του Μπράνσον για το «ζην επικινδύνως». Μετά την ανακοίνωση τον περασμένο μήνα του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ότι θα πετάξει στο διάστημα με πύραυλο της εταιρείας του, Blue Origin στις 20 Ιουλίου, ο Μπράνσον έσπευσε να τον προλάβει στην κούρσα του διαστήματος ανακοινώνοντας ότι θα μετάσχει στην δοκιμαστική πτήση της Virgin Galactic Holdings εννιά μέρες νωρίτερα και μία εβδομάδα προτού γιορτάσει τα 71α γενέθλιά του.

Σύμφωνα με τον Γουίλ Γουάιτχορν, πρώην πρόεδρο της Virgin Galactic, ήταν μια κλασική κίνηση του Μπράνσον, που κέρδισε το παρατσούκλι “Dr Yes” από τους συνεργάτες του με το σύνθημά του «Γ@μ.. έ το, ας το κάνουμε» και την τάση του να εγκρίνει ακόμη και τα πιο απαιτητικά εγχειρήματα.

«Ο Ρίτσαρντ μπορεί να μη φοβάται, αλλά είναι ταυτόχρονα σκεπτόμενος άνθρωπος», είπε ο Γουάιτχορν σε συνέντευξή του. «Δεν θα πήγαινε σ’ αυτό το ταξίδι αν δεν πίστευε ότι θα είναι ασφαλές. Και αν καταφέρει να νικήσει τον Τζεφ Μπέζος, καλή τύχη σε αυτόν. “

Της απόφασης του Μπράνσον για το ταξίδι στα όρια του διαστήματος είχε προηγηθεί η έγκριση από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ του αιτήματος της Virgin Galactic για τη μεταφορά επιβατών επί πληρωμή. «Πώς να περιμένεις να ταξιδέψουν επιστήμονες και διαστημο-τουρίστες αν δεν είναι έτοιμο να το κάνει και το αφεντικό», είπε ο Γουάιτχορν.

Ο Άγγλος μεγιστάνας θα ταξιδέψει με το σκάφος VSS Unity της Virgin, το οποίο θα μεταφέρει ένα λεγόμενο μητρικό αεροσκάφος σ’ ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει περίπου μιάμιση ώρα από την απογείωση μέχρι την προσγείωση. Μετά την απελευθέρωσή του από το μητρικό αεροσκάφος το Unity θα πυροδοτήσει τον κινητήρα του για να φθάσει σε ύψος 88 χλμ. Από την επιφάνεια της Γης, πέραν δηλαδή του ορίου του διαστήματος που αναγνωρίζει η US National Aeronautics and Space Administration, αλλά λίγο κάτω από τη γραμμή Κάρμαν, το διεθνώς αναγνωρισμένο σύνορο του διαστήματος σε απόσταση 99 χλμ. από τον πλανήτη μας.

Ένα αντίστοιχο διαστημικό σκάφος της Virgin Galactic είχε συντριβεί το 2014 στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος, όταν τέθηκε σε λειτουργία ο μηχανισμός καθόδου στην ατμόσφαιρα την ώρα που ο πύραυλος ήταν ακόμη σε φάση ανόδου. Η εταιρεία προχώρησε σε εκτεταμένη τροποποίηση του σχεδιασμού για να αποτρέψει ένα τέτοιο δυστύχημα στο μέλλον. Ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Μάικλ Κολγκλέιζιερ είπε προ ημερών ότι η Virgin Galactic είναι έτοιμη για το ταξίδι του Μπράνσον μετά την επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση του περασμένου Μαϊου.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ :

https://www.youtube.com/watch?v=ReuJWkXlMs8