Πιο κοντά στην αποχώρηση από τον θρόνο η Ελισάβετ, μετά τον θάνατο του Φιλίππου
Η απώλεια του αγαπημένου της συντρόφου, πρίγκιπα Φιλίππου, για την βασίλισσα Ελισάβετ θα είναι ίσως, όπως εκτιμούν βρετανικά ΜΜΕ, μια από τις τραυματικές εμπειρίες της ζωής της.
Για πάνω από 73 χρόνια ο Δούκας του Εδιμβούργου ήταν το στήριγμα της «Λίλιμπετ», όπως αποκαλούσε την Ελισάβετ, που ακουμπούσε στους ώμους του σ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη διάρκεια της ζωής της και της θητείας του, περιλαμβανομένου και του διαστήματος που πέρασαν μαζί κλεισμένοι στο κάστρο του Ουίνδσορ για να προφυλαχθούν από την πανδημία.
Ο θάνατός του ήλθε σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για τη βασιλική οικογένεια, με τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ να πασχίζουν ακόμη να συνέλθουν στον απόηχο της εκρηκτικής συνέντευξης του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μάρκλ στην Όπρα Γουίνφρι. Ομως, όπως επιτάσσει το καθήκον, η βασίλισσα Ελισάβετ θα συνεχίσει μόνη της τα καθήκοντά της χωρίς τον σύντροφο της ζωής της. Από το 2016 η Ελισάβετ μείωσε βαθμηδόν τις δημόσιες υποχρεώσεις της από 332 σε 283 το 2017, ενώ ο γιος της πρίγκιπας Κάρολος αναλάμβανε σταδιακά ολοένα και ενεργότερο ρόλο (507 εμφανίσεις) και τον Νοέμβριο του 2019 συναντήθηκε με τον πατέρα του στο βασιλικό κτήμα του Σάντριγχαμ για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την καταστροφική συνέντευξη του αδελφού του, πρίγκιπα Άντριου στο ΒΒC. O κεντρικός ρόλος που έπαιξε ο Κάρολος στην απόφαση «περιθωριοποίησης» του Άντριου από το δημόσιο βίο ενέτεινε τις φήμες ότι ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα ενός σύγχρονου «πρίγκιπα – αντιβασιλέα».
Η Ελισάβετ θα κλείσει αυτό το μήνα τα 95 – την ίδια ηλικία που ο εκλιπών σύζυγός της είχε αποχωρήσει από τα δημόσια καθήκοντά του. Και αυλικοί στο Μπάκιγχαμ εικάζουν – σύμφωνα με τη Daily Mail – ότι θα χρησιμοποιήσει το ορόσημο αυτό για να παραδώσει ουσιαστικά τις ημερήσιες υποθέσεις της μοναρχίας στον Κάρολο, διατηρώντας πάντως τα ηνία.
Τι γίνεται με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ;
Σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η διαδοχή στο θρόνο καθορίζεται από την καταγωγή και τους νόμους που θέτει η βρετανική κυβέρνηση. Το κοινοβουλευτικό καταστατικό υπαγορεύει ότι η διαδοχή στον βρετανικό θρόνο επηρεάζεται από τους ακόλουθους παράγοντες: καταγωγή, νομιμότητα, θρησκεία και φύλο για όποιον γεννήθηκε μετά τις 28 Οκτωβρίου 2011. Ο αρχικός νόμος ανέφερε ότι ο πρωτότοκος γιος υπερισχύει των άλλων τέκνων, αλλά βάσει του νέου Ο νέος οι κληρονόμοι του θρόνου – τόσο άνδρες όσο και γυναίκες – θα καθορίζονται από τη σειρά με την οποία γεννιούνται. Αυτό σημαίνει ότι τα κορίτσια, όπως η πριγκίπισσα Σάρλοτ, μπορούν να περιληφθούν στη σειρά διαδοχής του θρόνου.
Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ παραιτηθεί ή πεθάνει, ο πρίγκιπας Κάρολος θα τη διαδεχθεί στο θρόνο ως μεγαλύτερος γιος της. «Όταν πεθάνει η βασίλισσα, ο πρίγκιπας Κάρολος θα γίνει αυτόματα βασιλιάς», είπε ο καθηγητής του University College London, Ρόμπερτ Χέιζελ στο Insider. «Άρα στη διάρκεια της ζωής του ο Γουίλιαμ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δει τον πατέρα του να στέφεται βασιλιάς. Μόνον αν ο Κάρολος πεθάνει πριν από τη βασίλισσα, θα γίνει ο Γουίλιαμ βασιλιάς μετά τον θάνατό της. Δεν υπάρχει τίποτε να τον εμποδίσει σ’ αυτό εκτός από τυχόν πρόωρο θάνατό του», συμπλήρωσε.