«Διαβατήριο» για ταξίδια και μετακινήσεις και όχι μόνο φαίνεται ότι θα αποτελεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού πολύ σύντομα. Άλλωστε σε πολιτικό επίπεδο η Ευρώπη συμφώνησε πλέον να υπάρξει ένα κοινό πιστοποιητικό το οποίο θα αξιοποιηθεί κυρίως για τα ταξίδια και τις ελεύθερες μετακινήσεις. Πρόκειται για μία απόφαση που θα ευνοήσει τον τουρισμό, ενώ όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, είναι σημαντικό για τις χώρες του νότου αλλά και για τις βόρειες χώρες, καθώς όπως είπε όλοι θέλουν να διευκολυνθούν για να ταξιδέψουν. Μετά τη σχετική πολιτική απόφαση πάντως θα αποσταλεί αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ανακοινώσει επίσημα ότι οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών έχουν εγκρίνει την πολιτική συμφωνία.

Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τη θέση του κατά την πρώτη ανάγνωση, στη σύνοδο της ολομέλειάς του στις 7-10 Ιουνίου, μετά την οποία το Συμβούλιο θα εγκρίνει επισήμως τους κανονισμούς που θα υπογραφούν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι σχετικοί κανονισμοί υποχρεωτικά και για τις 27 χώρες θα αρχίσουν να ισχύουν την 1η Ιουλίου. Η Ευρώπη πάντως αναγνωρίζει σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού προς ώρας μόνο τα 4 εμβόλια που επισήμως έχουν λάβει έγκριση από τις Ευρωπαϊκές αρχές. Όπως επισημαίνεται από το Ευρωκοινοβούλιο, τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο για χρήση στην ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), του οποίου η λίστα προς το παρόν περιέχει τα εμβόλια Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen.

«Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίζουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά από άλλα κράτη μέλη που έχουν εκδοθεί για εμβολιασμούς που διενεργούνται σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης, ή για εμβόλια που έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως κατάλληλα για επείγουσα χρήση» σημειώνεται επίσης από τις Ευρωπαϊκές αρχές.

Γεγονός που σημαίνει πως μια χώρα μπορεί σε εθνικό επίπεδο να αναγνωρίσει ένα εμβόλιο μη εγκεκριμένο στην ΕΕ και να επιτρέπει στους τουρίστες να την επισκέπτονται.  

Οι ελευθερίες χωρίς καραντίνες

Πάντως φαίνεται πως εναπόκειται πλέον σε κάθε χώρα της Ευρώπης για το πως θα αξιοποιήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εάν δηλαδή θα θέσει ως όρο το πιστοποιητικό για δραστηριότητες όπως εστίαση, κινηματογράφους, θεάματα, γυμναστήρια κ.λ.π., ενώ από την 1η Ιουλίου η χρήση του πιστοποιητικού θα είναι υποχρεωτική για τις 27 χώρες.

Ακόμη και στη χώρα μας που η κυβέρνηση από την αρχή είχε επισημάνει ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό και ότι δεν θα περιορισθούν οι ελευθερίες όσων δεν εμβολιασθούν, έχει πλέον ανοίξει για τα καλά η συζήτηση να δοθούν προνόμια σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Κάτι που δεν έχει αποκλείσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι τα κράτη μέλη που θα αποδεχθούν επισήμως το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν θα πρέπει να θέτουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Δηλαδή τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να επιβάλλουν μέτρα όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή τεστ, εκτός εάν είναι αναγκαίοι για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.

Τα προσωπικά δεδομένα

Τα ευρωπαϊκά όργανα διαβεβαιώνουν ότι τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη της απάτης και της πλαστογράφησης, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά.

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.