Πυρ ομαδόν κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε η αντιπολίτευση και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία μετά την ανακοίνωσή του ότι έχει κάνει τρεις (!) δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό, την ώρα που 50 εκατ. πολίτες περιμένουν ακόμη να κάνουν την πρώτη δόση…

Στη διάρκεια live συνέντευξής του στο κρατικό δίκτυο ΤRT ο Ερντογάν είπε ότι έχει κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου. «Έλεγξα αν υπήρξε αύξηση των επιπέδων των αντισωμάτων μου. Έφθασα τις 2.160 (μονάδες ανά χιλιοστόμετρο), δόξα τω Θεώ», δήλωσε.

Πάνω από 29,25 εκατ. δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό έχουν χορηγηθεί σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας στην Τουρκία των 84 εκατ. κατοίκων από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας τον περασμένο Ιανουάριο. Πάνω από 16,6 εκατ. πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση, τουλάχιστον 12,5 εκατ. έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ η χώρα αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα έλλειψης εμβολίων, με τον υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά να ανακοινώνει προ ημερών ότι αναμένονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου 12 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer / BioNTech.

Εξ’ ου και οι αντιδράσεις εναντίον του Τούρκου Προέδρου. Ο βουλευτής του Ρεπομπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Εζέλ ρώτησε που βρήκε ο Ερντογάν το δικαίωμα να κάνει έξτρα δόσεις του εμβολίου, όταν ακόμη και οι υγειονομικοί της χώρας αδυνατούν. «Οφείλετε μια εξήγηση, αν κάνατε το εμβόλιο στα τέλη του 2020, όταν δεν ήταν ακόμη διαθέσιμο για κανέναν στη χώρα», είπε. Ο Ερντογάν έκανε την πρώτη δόση του κινεζικού εμβολίου στις 14 Ιανουαρίου – και μάλιστα παρουσία τηλεοπτικού φακού για να κατευνάσει τις ανησυχίες των πολιτών αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του – και τη δεύτερη στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ παραμένει άγνωστο πότε έκανε, όπως λέει, την τρίτη δόση. Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του CHP, Ενγκίν Οζκότς επιτέθηκε στον Ερντογάν για τις τρεις δόσεις την ώρα που πάνω από 50 εκατ. Τούρκοι δεν έχουν κάνει ακόμη την πρώτη. Στο χορό των επικρίσεων και ο πρόεδρος του Συλλόγου Λοιμωξιολόγων στην Τουρκία, Μεχμέτ Τσεϊχάν: «Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει εφαρμογή της τρίτης δόσης του εμβολίου», τόνισε σημειώνοντας ότι αρμόδιες Αρχές ακόμη δεν έχουν απαντήσει στο σχετικό αίτημα για έξτρα δόση των υγειονομικών.

 «Φαίνεται ότι όλα τα μέλη του AKP έχουν εμβολιαστεί. Κι αναρρωτιόμαστε γιατί δεν υπάρχουν πια εμβόλια», σχολίασε ένας χρήστης του Twitter. Κι ένας άλλος συμπλήρωσε: «Μακάρι όλοι αυτοί που πέθαναν [ από τον κορωνοίό] να μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο πριν τον θάνατό τους». 47.000 άνθρωποι έχουν χάσει, σύμφωνα τουλάχιστον με τα επίσημα στοιχεία, τις ζωές τους από την πανδημία στην Τουρκία, που κατέγραψε χθες Τετάρτη άλλα 7.181 νέα κρούσματα και 112 θανάτους