Βολές για την κυβέρνηση και το εργασιακό νομοσχέδιο εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, εκτιμώντας πως «η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί», στον απόηχο των μαζικών κινητοποιήσεων. 

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση, «στο πλαίσιο και μιας συμφωνίας που φαίνεται ότι έχει κάνει με τον ΣΕΒ να νομοθετεί με βάση τις επιδιώξεις του», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πυρήνας του νομοσχεδίου είναι «η προσπάθεια να γίνει πιο φτηνή η εργασία στην Ελλάδα, να μειωθούν οι μισθοί».

«Αυτό γίνεται πρώτα απ’ όλα μέσα από την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων, μέσα από τα απλήρωτα 10ωρα, αλλά και μέσα από τη διάλυση του ελεγκτικού μηχανισμού», υποστήριξε σχολιάζοντας δε ότι «το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας» κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο που «”βάζει πλάτη” σε όλους εκείνους τους εργοδότες που δεν θέλουν ελέγχους, που δεν θέλουν κανόνες στην αγορά εργασίας».

Στις μαζικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, το παρών είχαν δώσει στις πορείες και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης. 

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε πως ψηφιακή καταγραφή των υπερωριών σε πραγματικό χρόνο (real time) στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ υπάρχει ήδη από νόμο που πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και πως με βάση αυτή τη ρύθμιση, «δηλώθηκαν και πληρώθηκαν τότε -για πρώτη φορά- περισσότερες από 6 εκ. ώρες υπερεργασίας ενώ υπερδιπλασιάστηκαν οι ώρες υπερωρίας».

Σημείωσε ότι όμως «αυτά έγιναν επειδή υπήρχε ελεγκτικός μηχανισμός» και ότι «το οποιοδήποτε ψηφιακό εργαλείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με ποινές-“χάδι”, κάτι που ισχύει σήμερα με ευθύνη της ΝΔ».

«Αν θέλουμε να συγκριθούμε με την ΕΕ, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι στην ΕΕ το 60% περίπου των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ εδώ καλύπτεται περίπου το 14,7% κι επίσης στην ΕΕ ο μέσος όρος ανεργίας είναι στο 7% ενώ στην Ελλάδα έχουμε 16% ανεργία», σχολίασε.

Πρόσθεσε δε ότι «για πρώτη φορά, με το νόμο Χατζηδάκη, θα επιτρέπεται το “σπαστό” ωράριο στη μερική απασχόληση, ενώ για πρώτη φορά θεσμοθετείται και ότι μία απόλυση που έχει κριθεί από ένα δικαστήριο ως παράνομη και καταχρηστική δεν θα συνεπάγεται επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και ο εργοδότης δεν θα υποχρεώνεται να καταβάλλει μισθούς υπερημερίας».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτές οι ρυθμίσεις «συνδέονται απόλυτα με την υποβάθμιση και την ουσιαστική κατάργηση του ΣΕΠΕ -δια της μετατροπής του σε “ανεξάρτητη αρχή”- αλλά και με την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα».