Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, και με τον δείκτη θετικότητας να ξεπερνά το 3%, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, που αναθεωρεί επί το αυστηρότερο τις αποφάσεις της για τον περιορισμό της πανδημίας.

Το κλίμα χαλαρότητας και υπέρμετρης αισιοδοξίας που επικράτησε τις προηγούμενες εβδομάδες, έστω σε επικοινωνιακό επίπεδο, το παρέσυρε στο διάβα της η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα. Τώρα, επαναδιατυπώνεται το μήνυμα για τη χρήση της μάσκας, που παρότι από επίσημα επιστημονικά και κυβερνητικά χείλη δεν ειπώθηκε ότι καταργείται εντελώς στους ανοιχτούς χώρους, ουδείς πλέον τη φορούσε ακόμα και σε χώρους με συγχρωτισμό.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των κλειστών χώρων, πριν καν αρχίσει στις 15 Ιουλίου η εφαρμογή του διαχωρισμού σε «αμιγή» και «μεικτά» καταστήματα ψυχαγωγίας και εστίασης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιτρέψει τελικά την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι κάτι τέτοιο είναι «οριακά συνταγματικό» και γι’ αυτόν τον λόγο δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, απαντώντας στην κριτική που είχε γίνει μετά τις ανακοινώσεις. Όμως, ο φόβος να μετατραπούν οι μεικτοί χώροι σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού αναγκάζει την κυβέρνηση να κινηθεί «οριακά» και να τηρήσει μια πιο αυστηρή στάση

Όπως είναι αναμενόμενο, καμπανάκι χτυπά και για την οικονομία. Μια εκτίναξη των κρουσμάτων στα 2.500 ή 3.000 ημερησίως, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, θα έχει αρνητικές εξελίξεις για τον τουρισμό. Αν η Ελλάδα μπει στην κόκκινη λίστα χωρών από τις οποίες περιμένουμε αφίξεις τουριστών το επόμενο δίμηνο, θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες τόσο για τα έσοδα όσο και σε επίπεδο απασχόλησης στον κλάδο.

Αισιοδοξία για τα ραντεβού των νέων

Αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό το περιβάλλον αποτελεί η αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στους νέους έως 30 ετών. Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, από 5.495 στις 4 Ιουνίου τα ραντεβού εκτοξεύονται στα 23.875 την επόμενη ημέρα και στα 22.116 στις 6 Ιουνίου. Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς ο εμβολιασμός αποτελεί το μοναδικό διαβατήριο για επαναφορά στην κανονικότητα και σε συνδυασμό με τα κίνητρα που δίνονται θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών.

Τέλος οι όρθιοι στα μπαρ από σήμερα

Την ίδια ώρα, αλλάζουν από σήμερα τα δεδομένα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και του συνωστισμού που παρατηρήθηκε στα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης από όπου προέκυψαν συρροές κρουσμάτων. Υπό την άμεση απειλή ενός τέταρτου κύματος η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε νέα μέτρα.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19 στη χώρα, πως αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης θα λειτουργούν όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα. Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα, θα επιφέρει ως κύρωση, άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, από την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα: για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Επιπλέον, όπως ανέφερε, στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων -βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.