Οι κλυδωνισμοί της οικονομίας και τα εσωτερικά «παιχνίδια» του Ερντογάν φαίνεται πως δεν πτοούν του Τούρκους οι οποίοι αγοράζουν σαν… τρελοί καινούργια αυτοκίνητα.

Η αγορά αυτοκινήτου της Τουρκίας βίωσε έναν «ιστορικό» Μάρτιο, καθώς τον προηγούμενο ταξινομήθηκαν πάνω από 96.000 καινούργια αυτοκίνητα (ιδιωτικής χρήσης και ελαφρά επαγγελματικά) καταγράφοντας αύξηση 93% περίπου συγκριτικά με τον περσινό αντίστοιχο μήνα. Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του 2021, η αγορά αυτοκινήτου της γειτονικής χώρας κέρδισε έδαφος κατά 59,7%, με τις αισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο για μια αρκετά ισχυρή χρονιά σε επίπεδο πωλήσεων.

Παρόλο που η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες καταστάσεις των τελευταίων ετών, ειδικοί αναλυτές εξηγούν πως το αγοραστικό ντελίριο για ένα καινούργιο αυτοκίνητο οφείλεται στις μεγάλες προσφορές των εταιρειών, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αλλά και στο φόβο των καταναλωτών που θέλουν να επενδύσουν τώρα σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο πριν η τουρκική λίρα αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Σημειώστε, επίσης, πως για το μήνα Μάρτιο πρώτη σε ταξινομήσεις εταιρεία τερμάτισε η VW με 9.440 οχήματα, δεύτερη η Renault με 9.024 ταξινομήσεις και τρίτη η Fiat με 8.781 οχήματα. Μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν και οι Toyota & Skoda, καθώς είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 212% και 300% αντίστοιχα. Απομένει να δούμε αν η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με δεδομένο πως πολλά τοπικά εργοστάσια έχουν αναστείλει την παραγωγής του λόγω ελλείψεων στην αγορά microchips.