Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, όπου εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις. 

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές διαβουλεύσεις σε νατοϊκό επίπεδο, την ίδια ώρα που Ρωσία ανακοίνωσε ασκήσεις του στόλου με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα. Ρωσικές πυραυλάκατοι αποπλέουν από τις βάσεις τους για αεροναυτικές ασκήσεις ενώ στην περιοχή αναμένεται να βρεθούν τις επόμενες ώρες τα αμερικανικά αντιτορπιλικά Roosvelt και Donald Cook που θα περάσουν τον Βόσπορο παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας να «μείνουν μακριά από την Κριμαία για το δικό τους καλό». 

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 40.000 στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία ενώ αντίστοιχη είναι και η στρατιωτική δύναμη στα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας. Η Μόσχα καταγγέλλει, από την πλευρά της, ότι το ΝΑΤΟ αναπτύσσει πάνω από 40.000 στρατιώτες κοντά στα ρωσικά σύνορα. Η κρίση φαίνεται να επεκτείνεται καθώς ο ρωσικός στόλος ανακοίνωσε γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα όπου τις επόμενες ώρες αναμένονται πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ. 

Ουκρανικά στρατεύματα προετοιμάζονται, με το βλέμμα στραμμένο στην δυνητική απειλή των ρωσικών στρατευμάτων. Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι δηλώσεις αναλυτών των μέσων μαζικής ενημέρωσης που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο. Η αρχισυντάκτρια των Russia Today και Sputnik, Μαργαρίτα Σιμονιάν, δήλωσε πως «ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος»: «Θα είναι ένα διαφορετικό είδος πολέμου. Δεν νομίζω ότι θα είναι μεγάλης κλίμακας θερμός πόλεμος, όπως ο Δεύτερος Παγκόσμιος, δεν νομίζω ότι πρόκειται να είναι ένας μακρύς, ψυχρός πόλεμος. Αυτός ο πόλεμος θα είναι τρίτου τύπου: κυβερνοπόλεμος.»

Οι ΗΠΑ απολαμβάνουν και την στήριξη της Γερμανίας. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συνομίλησαν για την κρίση, με το Βερολίνο να κατηγορεί τη Μόσχα ότι «επιδιώκει θερμό επεισόδιο»

Μπάιντεν: «Αιφνίδια απειλή»

Εν τω μεταξύ, στην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για την «αιφνίδια απειλή» της συγκέντρωσης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και ζήτησε από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση. 

Στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα με μπαράζ συναντήσεων και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στην έδρα του ΝΑΤΟ για διαβουλεύσεις. Η ατζέντα του Άντονι Μπλίνκεν με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει στην «κορυφή» την κρίση στην Ουκρανία και το Αφγανιστάν.  «Θα συζητήσουμε τις ανησυχίες που υπάρχουν σε όλη τη συμμαχία για τις ρωσικές ενέργειες μέσα και δίπλα στην Ουκρανία» δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Είμαστε όλοι ανήσυχοι για την μαζική συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων» τόνισε και ο Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Επτά μέλη του ΝΑΤΟ, με προεξάρχουσα την Πολωνία, ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία για την επεκτατική της στάση, ενώ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν καταφτάνει στις Βρυξέλλες για να συνομιλήσει με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον Ουκρανό ομόλογό του στο Παρίσι για συνομιλίες.