Εργαστήρι κατασκευής χαρταετού. Ένα διαχρονικό έθιμο που θυμούνται οι μεγαλύτεροι και είναι μια καλή αφορμή να το μαθουν και οι νεότεροι.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Λεχωνίων σε συνεργασία με το Σύλλογο γονέων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου της περιοχής, διοργανώνουν ένα πρωτότυπο εργαστήρι κατασκευής χαρταετού. Με τον τρόπο αυτό ο νεοσύστατος Σύλλογος επιχειρεί την αναβίωση ένος ελληνικού εθίμου, της κατασκευής ενός ξεχωριστού συμβόλου, τη δημιουργία χαρταετών!

Το πέταγμα του χαρταετού είναι έθιμο της Kαθαράς Δευτέρας.

Το έθιμο της Kαθαράς Δευτέρας, το πέταγμα του χαρταετού, πρωτοεμφανίστηκε 2.400 χρόνια πριν και έχει τις ρίζες του στην Κίνα!

Ο πρώτος χαρταετός κατασκευάστηκε το 1000 π.Χ. από μετάξι και μπαμπού και κατασκευαστές του ήταν φιλόσοφοι Mozi και Luban. Ο χαρταετός αυτός είχε σχήμα δράκου, ο οποίος είναι και το ιερό σύμβολο της Κίνας.

Με αφορμή αυτή την υπέροχη ιδέα, η εκπομπή Ennitime is agood time είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την κ. Αφροδίτη Μενάγια για την ιδέα και τη διοργάνωση του εργαστηρίου κατσκευής χαρταετού στα Κάτω Λεχώνια.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Ο χαρταετός στην Αρχαία Ελλάδα

Ο χαρταετός φαίνεται πως ήταν γνωστός και στην ελληνική αρχαιότητα. Σύμφωνα με αναφορές, αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντα – 4ος αι. π. Χ.- χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αετό, ενώ υπάρχει και ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής με παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια μικρή λευκή σαΐτα (είδος αετού) με το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει.

Τα πειράματα ή τα παιχνίδια των Αρχαίων Ελλήνων με τους “αετούς” πιθανολογείται ότι γίνονταν με πανί τουλάχιστον ως το Μεσαίωνα, καθώς η χώρα μας δεν είχε το χαρτί ως είδος σε αφθονία.

Τι συμβολίζει ο χαρταετός στη σύγχρονη Ελλάδα;

Tο πέταγμα χαρταετού στα Κούλουμα υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το “Διονυσιακό” ξεφάντωμα της Αποκριάς.

Ο χαρταετός συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα που είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια και με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να επικοινωνούμε με τον Θεό.

Ο χαρταετός ήρθε στην Ελλάδα από τα λιμάνια της Ανατολής (Σμύρνη-Χίο-Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί.

Σήμερα ο χαρταετός συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο ελευθερίας για την παιδική ψυχή, αφορμή για να γίνουν ξανά παιδιά οι ενήλικες και οπωσδήποτε παραμένει ένας τρόπος να στείλει κάποιος μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας στο απέραντο σύμπαν.

syn adv group