«Βάλτε μια μάσκα σε έναν υποκριτή και δεν θα είναι πια ικανός να λέει ψέματα», είχε πει ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω.

Έχετε σκεφτεί πώς νιώθετε πραγματικά, όταν με τόση ευκολία επιλέγετε ποια μάσκα θα φορέσετε;

Μάσκες! Μάσκες! Μία άλλη πραγματικότητα, άλλοτε ερωτική και αισθησιακή, άλλοτε σύμβολο παιδικής ανεμελιάς, άλλοτε τρόμου.

Η μάσκα που επιλέγεις – όχι μόνο στις απόκριες – αντικατοπτρίζει αυτό που πραγματικά είσαι;

Με ποια κριτήρια την επιλέγεις;

Μήπως η «αποκριάτικη προσποίηση» κρύβει μέσα της στιγμές καθημερινής ανθρώπινης υποκρισίας;

Πόσα πρόσωπα κρύβονται ή φανερώνονται πίσω από μια μάσκα;

Πίσω από τη μάσκα κάθε ρόλου, κρύβεται ένας εραστής /ερωμένη, κάποιος δυσαρεστημένος ή ευτυχισμένος σύζυγος, ένας πειθαρχημένος επαγγελματίας, ένας καθως πρέπει γονέας, ένας ενήλικας που κρύβει ένα παιδί που παλεύει να αποδεχτεί οτι μεγαλώνει, ένας γιος ή κόρη που συνεχίζει να προσπαθεί να αποδείξει ότι όλα τα κάνει υπέροχα. Πολλαπλοί ρόλοι που συνδυάζονται ή συγκρούονται σε καθημερινές μάχες.

Oι Απόκριες είναι ευκαρία να βγάλεις τη μάσκα που φοράς όλο το χρόνο προσπαθώντας να “ταιριάζεις” στο περιβάλλον σου και να φορέσεις αυτή που σε ελευθερώνει γιατί μπορείς να είσαι ο super ήρωάς σου για μια μέρα.

Αυτές οι ερωτήσεις γεννήθηκαν αυθόρμητα και αναζητούσαν κάποιες απαντήσεις. Με αφορμή λοιπόν αυτές τις σκέψεις, η εκπομπή Ennitime is a good time είχε καλεσμένο τον Επίκουρο Καθηγητή Ψυχολογίας, Ψυχοδυναμικός Ψυχοθεραπευτής κ. Απόστολο Φούρναρη για να προσεγγίσουμε έστω αυτή την “ανάγκη” να φοράμε μια μάσκα για να πούμε την αλήθεια μας.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Κάθε αλλαγή στη ζωή μας ξεκινάει από εμάς. Τολμήστε λοιπόν να είστε περισσότερο ο εαυτό σας. Πάντως κατα τη διάρκεια της συνομιλίας μας τον Απόστολο Φούρναρη μία ταινία γύριζε στο μυαλό μου. Eyes Wide Shut.

Τώρα μπορεί να ξέρεις ποια μάσκα θα φορέσεις.

Καλές Απόκριες

Εννη Λεβέντη