Οι μετοχές της Tesla έκαναν κατακόρυφη βουτιά μετά τις ανησυχίες των επενδυτών πως ο Έλον Μασκ μπορεί να πουλήσει μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να πληρώσει για την εξαγορά του Twitter.

Αναλυτής που επικαλείται το BBC ανέφερε ότι η πτώση της αξίας της Tesla μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για ένα δάνειο 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει εξασφαλίσει ο Μασκ έναντι του μερίδιού του στην εταιρεία.

Παράλληλα, υπάρχουν επενδυτές που αναρωτιούνται εάν η αγορά του Έλον Μασκ είναι κακή για την Tesla. Οι μετοχές υποχώρησαν κατά 12,2% -ενώ ήταν λίγο πάνω από 1 τρισ. δολάρια πλέον η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 906 δισ. δολάρια.

H αξία των μετοχών του Μασκ στην Tesla είχε υποχωρήσει κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 4 Απριλίου, όταν αρχικά αποκάλυψε ότι είχε αγοράσει το 9,2% του Twitter. Έκτοτε, η μετοχή έχει πάρει την κατιούσα, αρκετές φορές, η μετοχή της Tesla βυθίστηκε αρκετές φορές πριν από το ξεπούλημα της Τρίτης, με αποτέλεσμα η αξία της μετοχής του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων να έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 23% – ή 275 δισεκατομμύρια δολάρια – αυτόν τον μήνα

Οι μέτοχοι της Tesla ανησυχούν, επίσης, ότι η συμφωνία θα μπορούσε να σημαίνει την πώληση ενός μεριδίου στην κατασκευάστριας εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ως μέρος της συμφωνίας ο Μασκ πρέπει να συγκεντρώσει 21 δισ. δολάρια, ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα βρει τα κεφάλαια σε ρευστό.

Τα υπόλοιπα χρήματα συγκεντρώνονται από δάνεια που χρησιμοποιούν ως εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία του Μασκ. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι μετοχές της Tesla αρχίσουν να πέφτουν, θα μπορούσε να ακυρώσει μια συμφωνία που είναι δομημένη γύρω από την εγγενή αξία αυτών των μετοχών.

«Εάν η τιμή της μετοχής της Tesla συνεχίσει να παραμένει σε ελεύθερη πτώση, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότησή του», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς της Oanda.

Το ζήτημα της εξαγοράς του Twitter υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Μασκ, ο οποίος διευθύνει πλέον πέντε εταιρείες. Διευθύνει την Tesla, βρίσκεται πίσω από την Space X, την Boring Company και την Neuralink.

Ο Μασκ χαρακτηρίζεται ως εργασιομανής. Το 2019 ρωτήθηκε στο Twitter αν ήταν αλήθεια ότι δούλευε 90 ώρες εβδομάδες. «Τα τελευταία χρόνια οι ώρες ήταν πολύ περισσότερες», είπε. «Δεν το συνιστώ όμως – κακό για την υγεία και την ευτυχία».