Μέτρα για την επιστροφή στην κανονικότητα της λιανικής ρεύματος, η οποία πρόκειται να γίνει την 1η Ιανουαρίου μετά την παράταση της αναστολής των ρητρών αναπροσαρμογής, προετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η Αρχή έχει στα σκαριά δύο αποφάσεις, για την προσθήκη «σήμανσης διαφάνειας» στα τιμολόγια καθώς και για τη «φόρμουλα» μετάβασης από τα υφιστάμενα προϊόντα, αντίστοιχα.

Με τη «σήμανση διαφάνειας» θα καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρώμα στο οποίο θα αποτυπώνονται όλα τα έγγραφα (όπως το έντυπο προσυμβατικής ενημέρωσης και οι λογαριασμοί) κάθε προϊόντος που θα ενεργοποιηθεί μετά το τέλος του έτους. Κριτήριο για το χρώμα θα είναι η κατηγορία στην οποία θα υπάγεται το προϊόν, ενώ με την ίδια απόχρωση θα απεικονίζεται επίσης στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, αλλά και στο εργαλείο σύγκρισης της Αρχής.

Στόχος είναι με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές να μπορούν να διαπιστώνουν εύκολα σε ποια κατηγορία ανήκει κάθε συμβόλαιο προμήθειας που διατίθεται στην αγορά, δηλαδή να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς ισχύει με τις χρεώσεις του. Έτσι, αν π.χ. για τα σταθερά τιμολόγια επιλεγεί το κίτρινο χρώμα και για τα κυμαινόμενα το πράσινο, από το έντυπο προσυμβατικής ενημέρωσης, ένας καταναλωτής θα έχει άμεση εικόνα για το κατά πόσο το προϊόν που τον ενδιαφέρει έχει μεταβαλλόμενη τιμή ή όχι.

Την ίδια στιγμή, με δεύτερη απόφαση η ΡΑΑΕΥ θα καθορίσει το πλαίσιο για την επιστροφή στην κανονικότητα, από τις αρχές του επόμενου έτους. Σε σχέση με το σχετικό κείμενο που είχε θέσει σε διαβούλευση, όπως είναι φυσικό θα υπάρξει προσαρμογή στην προθεσμία προγνωστοποίησης των αλλαγών στους καταναλωτές από τις εταιρείες (στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται), η οποία θα μεταφερθεί στις 30 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο περιλαμβάνονταν τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων: Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης, Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα (ex ante), Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής (ex post) και Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης.

Στελέχη της ΡΑΑΕΥ έχουν αποσαφηνίσει ότι η παραπάνω τυποποίηση είναι ενδεικτική, με τις εταιρείες να είναι ελεύθερες να βγάλουν προγράμματα όπως κρίνουν. Βέβαια, προϋπόθεση αποτελεί τα τιμολόγια αυτά να μην αντιβαίνουν τις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας, όπως την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων.

Έτσι, για παράδειγμα, είναι πιθανόν από 1η Ιανουαρίου να κάνουν την εμφάνισή τους «μικτά» προϊόντα, τα οποία δηλαδή θα έχουν σταθερή χρέωση μέχρι ένα πλαφόν μηνιαίας κατανάλωσης, και κυμαινόμενη επιβάρυνση (με βάση μαθηματικό τύπο) πάνω από αυτό το όριο.

Επίσης, προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν θα τίθεται κάποια υποχρέωση από τη ΡΑΑΕΥ για τη διάθεση έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα από κάθε προμηθευτή ενός τουλάχιστον προϊόντος από μία από τις διαθέσιμες κατηγορίες (π.χ. ένα ex ante τιμολόγιο).

www.news247.gr