Η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου της Ρόδου καλεί μέσω της ιστοσελίδας της στο Facebook σε «περιπολίες και ό,τι άλλο χρειαστεί» εναντίον μεταναστών και κάνει λόγο για «εισβολή». Η επίμαχη ανάρτηση έγινε στις 13 Αυγούστου, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί, και τα σχόλια των χρηστών παραπέμπουν ακόμα και σε πογκρόμ.

«Πρέπει να δράσουμε όλοι άμεσα. Δεν έχει να κάνει με αλληλεγγύη. Εχει να κάνει με εισβολή», γράφει η Ομάδα και καλεί τους εθελοντές της ευρύτερης περιοχής να οργανωθούν καθώς το «οφείλουμε στα παιδιά μας και στον τόπο μας».

Τα σχόλια (δημόσια και με ονοματεπώνυμο) των χρηστών βρίθουν ακροδεξιάς ρητορικής. «Ετοιμάστε τα όπλα…», «Οπως πήραμε τις μάνικες στα χέρια μας, έτσι μάλλον θα πρέπει να πάρουμε τον “νόμο” στα χέρια μας», «Είστε λεβέντες!!!» είναι κάποια από τα σχόλια, ενώ κάποιος χρήστης χαρακτηρίζει τους μετανάστες «εμπρηστές».

Σε άλλο σχόλιο χρήστης αναρτά φωτογραφία του πρωθυπουργού γράφοντας: «Φυσικά και θα πρέπει να πάρετε το νόμο στα χέρια σας κι όχι μόνο εσείς αλλά σύσσωμοι οι Ελληνες και ξέρουμε πολύ καλά όλοι από πού πρέπει να αρχίσουμε». «Εννοείται μέσα, αλλά τι ακριβώς να κάνουμε;», αναρωτιέται ένας Ροδίτης, με τον διαχειριστή της σελίδας να του απαντάει ότι «θα ενημερωθείτε άμεσα».

Η παρακίνηση για πολιτοφυλακή κατά μεταναστών θυμίζει την πρόσφατη υπόθεση της Αλεξανδρούπολης, όπου κάτοικος κλείδωσε μετανάστες στο κλειστό τρέιλερ του οχήματός του και δημοσιοποίησε βίντεο με τις παράνομες πράξεις του, στο οποίο ακούγεται, σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα βίας, να τους κατηγορεί ότι «θα μας κάψουνε» και να παρακινεί και άλλους σε ρατσιστικό πογκρόμ, καλώντας τους να οργανωθούν και να τον μιμηθούν.

Ο 45χρονος διώκεται μαζί με άλλους δύο Ελληνες, ηλικίας 55 και 38 ετών, για «διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων», «βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα», «αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού», «έκθεση σε κίνδυνο» και «παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων».

https://www.efsyn.gr/