Το τάνκερ που έβαλαν αυτή τη φορά στο στόχαστρο οι αντάρτες Χούτι είναι το Chem Ranger, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο διαχειρίζεται ελληνική εταιρεία, σύμφωνα με το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM). 

Σήμερα το πρωί, οι αντάρτες Χούτι ανακοίνωσαν ότι «το ναυτικό των υεμενίτικων ένοπλων δυνάμεων διεξήγαγε στοχευμένη επιχείρηση εναντίον αμερικανικού πλοίου, του Chem Ranger, στον Κόλπο του Άντεν», εκτοξεύοντας πυραύλους ορισμένοι από τους οποίους «έπληξαν τον στόχο τους».

Από την άλλη, η CENTCOM επιβεβαίωσε ότι οι αντάρτες Χούτι εκτόξευσαν δύο πυραύλους εναντίον του τάνκερ, ωστόσο αυτοί δεν έπληξαν το Chem Ranger. Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ η CENTCOM ανέφερε ότι το πλήρωμα του τάνκερ «είδε τους πυραύλους να πέφτουν στο νερό κοντά στο πλοίο», σημειώνοντας πως «δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές», ενώ το Chem Ranger «συνέχισε την πορεία του». 

ο Chem Ranger είναι πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, που πλέει τις τελευταίες ημέρες στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Marine Traffic.

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας, (UKMTO) επίσης έκανε λόγο για «συμβάν» 115 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της πόλης Άντεν, τονίζοντας πως έγινε έκρηξη σε απόσταση 30 μέτρων από πλοίο κι ότι drone πετούσε σε κοντινή απόσταση.

Πάντως, οι αντάρτες Χούτι διεμήνυσαν ότι «η ανταπόδοση στις αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτη» και «κάθε νέα επίθεση θα τιμωρείται». Παράλληλα επανέλαβαν πως στόχαστρό τους μπαίνουν μόνο πλοία που πάνε στο Ισραήλ «όσο δεν εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός και δεν αίρεται η πολιορκία στη Γάζα».

Επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Χούτι

Χθες οι ΗΠΑ έπληξαν ξανά θέσεις των Χούτι στην Υεμένη, σε αντίποινα για τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έπληξε πυραύλους των Χούτι στο έδαφος που «θεωρούμε πως επρόκειτο να εκτοξευθούν άμεσα» εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι βομβαρδισμοί, που άρχισαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν με τη συμμετοχή της Βρετανίας, είχαν αποτέλεσμα να «καταστραφεί μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων» των Χούτι, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Σαμπρίνα Σινγκ. 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν την «επίθεση» στην Υεμένη. «Όσο περισσότερο βομβαρδίζουν οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι, τόσο λιγότερο θα είναι διατεθειμένοι οι Χούτι να συζητήσουν», δήλωσε. 

Τα πλοία κάνουν τον γύρο της Αφρικής λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι

Οι επιθέσεις των αναρτών Χούτι έχουν αναγκάσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη διέλευση των στόλων τους από την Ερυθρά Θάλασσα. Πλέον τα πλοία κάνουν τον γύρο της Αφρικής, περνώντας από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια και το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη συγκρότηση πολυεθνικού συνασπισμού για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θαλάσσια, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Η Δανία, η έδρα της Maersk, της υπ’ αριθμόν 2 εταιρείας στις θαλάσσιες μεταφορές παγκοσμίως, ανακοίνωσε χθες ότι θα πάρει μέρος στις επιχειρήσεις. Αντίθετα, η Γαλλία έχει αποφασίσει να μη συμμετάσχει, για να «αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση» την περιοχή, όπως δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters