Αντιδράσεις έχει προκαλέσει μία καντίνα που πωλεί παγωτά και βάφλες η οποία έχει ανοίξει μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πύλη εισόδου στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας Άουσβιτς.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς, με τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια από αυτά να εξοντώνονται. Περίπου ένα εκατομμύριο από αυτά τα θύματα ήταν Εβραίοι, οι περισσότεροι από τους οποίους δολοφονήθηκαν σε θαλάμους αερίων αμέσως μετά την άφιξή τους.

Σχολιάζοντας το Μουσείο του Άουσβιτς κάλεσε τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν το θέμα. Μιλώντας στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Krakowska ο εκπρόσωπος του μουσείου, Μπάρτοζ Μπαρτιζέλ, ανέφερε ότι είναι δείγμα «έλλειψης σεβασμού για ένα ιδιαίτερο ιστορικό μέρος που βρίσκεται κοντά».

Παρά την αγανάκτηση για την τοποθέτηση της καντίνας κοντά στην είσοδο του στρατοπέδου, το σταντ βρίσκεται σε δημόσια γη, επομένως οπότε η οργάνωση δεν μπορεί να κάνει κάτι γι ‘αυτό. «Εμπιστευόμαστε ότι οι αρμόδιες τοπικές αρχές θα λύσουν αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα», είπε ο Μπαρτιζέλ στην Gazeta Krakowska.

Η τοποθέτηση της καντίνας ενόχλησε επίσης τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν «αναστατωθεί» και πίστευαν ότι το σταντ, που έχει έντονα χρώματα, φαίνεται «απαίσιο», δήλωσε ο Νταγμάρ Κοπιγιάζ του ιδρύματος.