Οι Αργεντινοί απέσυραν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ από τις καταθέσεις τους από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου, καθώς εξαπλώθηκαν οι φόβοι σχετικά με μια πιθανή υποτίμηση του νομίσματος στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία.

Οι καταθέσεις σε δολάρια μειώθηκαν από σχεδόν 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις 20 Μαρτίου σε λίγο κάτω από 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος Απριλίου, μια μείωση 6,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Στην Αργεντινή, οι λογαριασμοί τρεχούμενων λογαριασμών εκφράζονται σε πέσος, αλλά οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου μπορούν να εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ, μια πραγματικότητα μετά από δεκαετίες νομισματικών κρίσεων και ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Η επιβάρυνση του ετήσιου πληθωρισμού πάνω από το 100% και η συρρίκνωση των αποθεμάτων σε δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Αργεντινής ώθησαν το νόμισμα σε κατρακύλα. Ενώ η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία ελέγχεται από την κυβέρνηση, οι ελεύθερα κυμαινόμενες παράλληλες ισοτιμίες του πέσο έχασαν περίπου 13% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα. Μέχρι στιγμής φέτος έχει υποχωρήσει κατά 30%, η μεγαλύτερη μακράν πτώση στις κύριες αναδυόμενες αγορές.
naftemporiki.gr