Ένα νέο σχέδιο για την οδική ασφάλεια δρομολογεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με το οποίο θα προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος οδήγησης και άδειας κυκλοφορίας σε όσους κάνουν έξι τροχαίες παραβάσεις.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο έχει προχωρήσει σε σειρά συσκέψεων με θέμα το νέο σχέδιο για την αναδιάρθρωση, την εντατικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της αστυνόμευσης σε θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια, στο οποίο προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για έξι παραβάσεις, με τις ποινές να είναι κλιμακούμενες.

Στις συσκέψεις, που έγιναν υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, τέθηκαν επί τάπητος οι βασικοί άξονες ενός σχεδίου άμεσων παρεμβάσεων για την οδική ασφάλεια, με τις συγκεκριμένες έξι τροχαίες παραβάσεις να μπαίνουν στο στόχαστρο των αρχών:

κόκκινος σηματοδότης
STOP
Χρήση κινητού τηλεφώνου
ΛΕΑ
επιθετική οδήγηση
διπλοπαρκάρισμα

Όσον αφορά τις εν λόγω παραβάσεις, το υπουργείο θέλει οι ποινές που θα επιβάλλονται στους οδηγούς να βαίνει κλιμακούμενη, ανάλογα με τη βαρύτητα και την ενδεχόμενη υποτροπή του οδηγού, και να γίνεται πολύμηνη, πολυετής και στο τέλος, οριστική. Σύμφωνα με το υπουργείο, θα υπάρχει και ειδική μέριμνα έτσι ώστε όλες οι ποινές να τηρούνται απαρέγκλιτα.
Τα άλλα μέτρα που δρομολογούνται για την οδική ασφάλεια

Παράλληλα, αποφασίστηκε η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με 50 αστυνομικούς να επιστρέφουν άμεσα στην Τροχαία (θα ακολουθήσουν και άλλες επιστροφές τους επόμενους μήνες) ενώ αναμένεται να ενισχυθούν και οι υποδομές επιτήρησης στους κεντρικούς δρόμους και τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Αττικής.

Επίσης, στις συσκέψεις τέθηκε και το θέμα της υπερβολικής κίνησης στους δρόμους της Αττικής. Σύμφωνα με το υπουργείο, προβλέπεται να επικαιροποιηθεί και να επανασχεδιαστεί η αντίδραση των αρχών σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών στους δρόμους και ιδιαίτερα στον Κηφισό, έτσι ώστε να ομαλοποιείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα η κυκλοφορία.

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στις συσκέψεις είναι και ο σχεδιασμός ενός τρόπου για να ενημερώνονται οι οδηγοί από το κινητό τους τηλέφωνο σε περίπτωση τροχαίου κοντά στην περιοχή που βρίσκονται.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταλήγει αναφέροντας ότι ο ορίζοντας εφαρμογής του καινούργιου σχεδίου ξεκινά από την έναρξη της σχολικής περιόδου, για την οποία έχουν ξεκινήσει ήδη οι έλεγχοι για τη σήμανση κοντά σε σχολεία.