Πάνω από τα τρία τέταρτα των Αμερικανών πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για τους εκλεγμένους αξιωματούχους.

Το 77% των ερωτηθέντων στην έρευνα του CBS News/YouGov συμφωνεί με την πρόταση ότι οι αιρετοί «μετά τη συμπλήρωση μιας ορισμένης ηλικίας δεν επιτρέπεται να κατέχουν πλέον αξιώματα».

Τα ποσοστά συμφωνίας είναι σχεδόν ίδια ανάμεσα στους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων, αναφέρει το Axios. Το 76% των Δημοκρατικών και το 79% των Ρεπουμπλικάνων να ζητούν ανώτατα όρια.

Υπάρχει όμως διαφορετικές απόψεις μεταξύ των ερωτηθέντων για το ποια θα είναι αυτά τα όρια. Το 45% δήλωσε ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι τα 70 έτη, αλλά ικανό ποσοστό, συγκεκριμένα το 30%, προτιμά τα 50 ή τα 60 έτη. Μόνο το 18% δήλωσε ότι τα 80 έτη θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο ηλικίας.

Εν τω μεταξύ, πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι το αξίωμα του προέδρου είναι πολύ απαιτητικό για κάποιον που είναι πάνω από 75 ετών.

Η μέση ηλικία των μελών της Γερουσίας είναι τα 65 έτη, ενώ της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι 57 ετών.

Το ζήτημα της ηλικίας των αξιωματούχων έχει έλθει στο προσκήνιο πρόσφατα στις ΗΠΑ. Από τη μία πλευρά, είναι η δήλωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν που στα 81 του θα διεκδικήσει τον Νοέμβριο του 2024 μια δεύτερη προεδρική θητεία. Από την άλλη το «πάγωμα» μπροστά στις κάμερες που είχε δύο φορές μπροστά στις κάμερες ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ.