Τρακτέρ, φωτιές, αβγά, καμένα ελαστικά και μάνικες με νερό συνθέτουν την εκρηκτική εικόνα που επικρατεί σήμερα στις Βρυξέλλες, με τους αγρότες που κατέφθασαν στην βελγική πρωτεύουσα με πάνω από 1.300 τρακτέρ, για να εκφράζουν την οργή τους, θέτοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε καθεστώς πολιορκίας, κοντά στον χώρο που διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Οι διαδηλώσεις έρχονται μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών σε χώρες της ΕΕ, κατά των κανονισμών και των φθηνότερων εισαγωγών.

Αγρότες από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία έφτασαν στην Place du Luxembourg για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική τους δυσπραγία, που όπως υποστηρίζουν, επιδεινώνεται από τους ολοένα και αυστηρότερους πράσινους κανόνες που εκδίδουν οι Βρυξέλλες. Θέλησαν να εκφράσουν την οργή τους αποκλείοντας δρόμους και καίγοντας ελαστικά, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα


Η πλατεία καλύφθηκε από σύννεφα μαύρου καπνού. Οι αγρότες γκρέμισαν ένα από τα πέντε αγάλματα που βρίσκονταν εκεί, αυτό του Βρετανού βιομήχανου του 1ου αιώνα Τζον Κόκεριλ.
Φωτιές και συρματοπλέγματα

Στο σημείο, ακούγεται ο διαπεραστικός ήχος από τις εκρήξεις και τις κόρνες των τρακτέρ. Αγρότες εξύβρισαν ένοπλους αστυνομικούς, που έχουν σχηματίσει ένα φράγμα από συρματοπλέγματα μπροστά από το Ευρωκοινοβούλιο, για να εμποδίσουν την πρόσβαση από κάθε πλευρά. Πολλές εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν στο σημείο, ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να τις σβήσει με μάνικες νερού.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα η ΕΕ ανακοίνωσε ορισμένα προσωρινά μέτρα σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εντάσεις. Ωστόσο, όπως φάνηκε από τις κινητοποιήσεις, δεν ήταν ικανά για να κάμψουν τους αγρότες.
Μήνυμα προς τους αγρότες έστειλε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα. «Σας βλέπουμε, σας ακούμε. Αν θέλετε να ακουστεί η φωνή σας, κάντε την να ακουστεί και τον Ιούνιο, όταν θα ψηφίσετε για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Σύμφωνα με την πολιτικό, οι διαμαρτυρίες δείχνουν ότι «πρέπει να ακούσουμε περισσότερο» ορισμένα τμήματα της κοινωνίας πριν τις εκλογές


Εφαρμόστηκε τηλεργασία

Αστυνομικοί με πιστόλια και ασπίδες των ΜΑΤ φρουρούν το υπό πολιορκία Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιηθεί να μην παρευρεθούν λόγω των ταραχών.

Ήδη, το προσωπικό είχε ειδοποιηθεί να μην προσέλθει και να εφαρμόσει τηλεργασία.