Η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του ΑΠΘ, Κατερίνα Φουντεδάκη, η οποία συνέταξε την πρόταση νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ήταν καλεσμένη σήμερα στο πρωινό magazino Ennitime is a good time Sport fm 89,5 και εξήγησε πόσο θα βοηθήσει η νέα νομοθεσία, στη ζωή των ανθρώπων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

Η κ. Φουντεδάκη τόνισε πως η διαδικασία θέσπισης ενός νομικού πλαισίου εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία του νομοθετικού συστήματος. Το σχέδιο νόμου έχει διατάξεις και θέματα που αφορούν στον γάμο και στην αναγνώριση των γάμων που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Το πιο σημαντικό μέρος της νομοθεσίας αφορά στη διαδικασία υιοθεσίας

«Υπήρχαν και τέτοιες απορίες, πολλές εύλογες για το πώς θα ελέγχεται η καταλληλότητα των γονέων, που είναι πολύ σημαντικό. Στην υιοθεσία γενικά υπάρχει μια διαδικασία πολύ βαριά, προϋποθέσεις, έλεγχος και ίσως είναι παραπάνω βαριά από ότι πρέπει. Οι απορίες είχαν να κάνουν με αυτό».

Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν

Η επέκταση του δικαιώματος του γάμου αποτελεί “ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών “.

Με αυτο το νομοσχέδιο, η Ελλάδα προστίθεται στον κατάλογο των 36 χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο πρόσφατα, όπως η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ. 

«θα περιλαμβάνει δεκατρία άρθρα και θα έχει ελάχιστες παρεμβάσεις στον Αστικό Κώδικα και τη λοιπή νομοθεσία με σκοπό να κατοχυρώσει τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν γάμο.

syn adv group