Μέσω… Κίνας θα έρθουν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα πάνω και μέσα στη πόλη του Βόλου καθώς η τεχνολογία που αρχικά αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε με επιτυχία στην Ευρώπη, αγοράστηκε από κινεζική εταιρεία.


Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα παράγονται στην Κίνα, με κινητήρα BMW και κανονικά καύσιμα και αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους στην Ελλάδα μέσα στο 2024 στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος το οποίο θα “τρέξουν” τα Υπουργεία Κλιματικής Αλλαγής και Μεταφορών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την λειτουργία των ιπτάμενων ταξί αρχικά σε τρεις ελληνικές πόλεις, τον Βόλο, την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, με προοπτική να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις αν κριθεί επιτυχημένο.


Ένας αριθμός μεταξύ 5 και 10 ιπτάμενων ταξί θεωρείται πως είναι αρκετός για τον Βόλο


Ιδιαίτερη προσοχή βέβαια θα δοθεί και στο ζήτημα της εκπαίδευσης των οδηγών – πιλότων, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σε λίγες μέρες μάλιστα αναμένεται να δημοσιευτεί και η πρόσκληση προς τους οδηγούς που θέλουν να …πετάξουν καθώς και τα προσόντα και οι γνώσεις που θα πρέπει να έχουν ώστε να είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τύπος του ιπτάμενου ταξί που προορίζεται να πετάξει στον βολιώτικο ουρανό είναι το κινεζικής κατασκευής “Air Car”
Το πρώτο AirCar πέταξε επί 35 λεπτά μεταξύ δύο αεροδρομίων της Σλοβακίας το 2021, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους διαδρόμους για την απογείωση και την προσγείωσή του. Χρειάστηκαν μόλις δύο λεπτά για να μεταμορφωθεί από «κανονικό» σε ιπτάμενο αυτοκίνητο. Τώρα, οχήματα που κατασκευάζονται με βάση το σχεδιασμό αυτού του πρώτου AirCar, θα παράγονται σε μια «συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή» της Κίνας. Η κινεζική εταιρεία Hebei Jianxin Flying Car Technology Company, με έδρα το Κανγκζού, αγόρασε τα αποκλειστικά δικαιώματα για την κατασκευή και τη χρήση των AirCar, σε άγνωστη περιοχή.
Η κινεζική αυτή εταιρεία έχει κατασκευάσει δικό της αεροδρόμιο και σχολή πτήσεων μετά από προηγούμενη εξαγορά από άλλον Σλοβάκο κατασκευαστή αεροσκαφών, μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο δηλώσεις του Anton Zajac, συνιδρυτή της KleinVision, της εταιρείας που δημιούργησε το AirCar.
Η Κίνα έχει πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων και πλέον αποκτά κεντρικό ρόλο στη δημιουργία των ιπτάμενων αυτοκινήτων. Τον Φεβρουάριο 2024, μια εταιρεία που ονομάζεται Autoflight πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση ενός μη επανδρωμένου «ιπτάμενου αυτοκινήτου» μεταξύ των πόλεων Σενζέν και Ζουχάι. Το ταξίδι, κανονικά, διαρκεί τρεις ώρες με το αυτοκίνητο, όμως ολοκληρώθηκε μέσα σε 20 λεπτά – αν και το αεροσκάφος δεν μετέφερε επιβάτες.
Σε αντίθεση με τα επιβατικά αεροσκάφη που μοιάζουν με drone, το AirCar δεν απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα και απαιτεί διάδρομο προσγείωσης.


Όσο για τη περίπτωση του Βόλου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει το συνδικαλιστικό όργανο των οδηγών ταξί, αλλά και ο Δήμος Βόλου καθώς θα πρέπει να κατασκευαστούν είδικοί διάδρομοι απογείωσης και προσγείωσης, πιθανώς δίπλα στους ποδηλατόδρομους σε κεντρικές αρτηρίες της πόλης.

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα δεν είναι πια «επιστημονική φαντασία», ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια όσον αφορά στις υποδομές αλλά και την ίδια την αποδοχή που θα έχει αυτή η τεχνολογία από το κοινό. Σε κάθε περίπτωση, παρόμοιες ανησυχίες ίσχυαν κάποτε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που πλέον θεωρούνται «κανονικότητα».
Δείτε βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=a2tDOYkFCYo