Με σκοπό να “εμφυσήσει στο Κοινό πόθο για ανάγνωση Ποιήσεως” ο Γιάννης Φαρμακίδης ανεβάζει από Δευτέρα 1η Απριλίου έως και την Τετάρτη 3 Απριλίου την παράσταση “Αποχαιρετισμός πριν τα τριάντα”

Αξίζει να αναφέρουμε οτι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που παρουσιάζονται τόσα πολλά πρόσωπα της ποίησης μέσα από πολλά ποιήματα σε διάφορες γλώσσες.

Συνολικά θα παρουσιαστούν πενήντα ποιήματα, από δεκαέξι ποιήτριες και ποιητές, μεταφρασμένα από έξι διαφορετικές γλώσσες σε μετάφραση του Γιάννη Φαρμακίδη. Κοινό στοιχείο των ποιητών αυτών είναι πως πέθαναν πριν τα τριάντα τους χρόνια.


Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης – ηθοποιός – μεταφραστής Γιάννης Φαρμακίδης η ιδέα για την παράσταση γεννήθηκε από την αμέτρητη αγάπη και συμπόνια που ένιωθε πάντοτε ο σκηνοθέτης για αυτά τα νεαρά άτομα που πέθαναν πριν ζήσουν καλά-καλά τη ζωή. Σε απόλυτη νεότητα κατάφεραν ωστόσο να δημιουργήσουν ποίηση και, μάλιστα, ποίηση εκπληκτική.

Η πιο μικρή σε ηλικία ανάμεσα στους ποιητές που έφυγαν από τη ζωή πριν τα τριάντα χρόνια, είναι η Σέλμα Μέρμπαουμ, η οποία πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου 1942, σε ηλικία δεκαοκτώ (18) ετών, στο γερμανικό στρατόπεδο συγκεντρώσεως Μιχαΐλαφκα στην Ουκρανία, αφού προηγουμένως, στην διάρκεια της κράτησης έγραψε σε ένα τετράδιο πενήντα οχτώ (58) ποιήματα.

Περίπου στην ίδια ηλικία έγραψε και άφησε το δικό τηςε ποιητικό αποτύπωμα πριν πεθάνει, η Ήριννα. Πρόκειται για μια ποιήτρια από το νησί της Τήλου η οποία γεννήθηκε τον 4ο πΧ αιώνα και η οποία είχε αποκτήσει φήμη στον αρχαίο κόσμο.


Ορισμένοι από τους νεαρούς δημιουργούς που θα παρουσιαστούν ποιήματά τους, έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη, όπως ο γάλλος Ισίδωρος Ντυκάς, περισσότερο γνωστός με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο κόμης του Λωτρεαμόν. Άλλα άτομα έγιναν γνωστά από άλλες καλλιτεχνικές ασχολίες τους, όπως ο διάσημος Αυστριακός εξπρεσσιονιστής ζωγράφος Έγκον Σίλε, για τον οποίον λίγος κόσμος γνωρίζει ότι έγραψε εξ ίσου καλή ποίηση.


O Γιάννης Φαρμακίδης στη συνομιλία που είχε με την Έννη Λεβέντη και τον Κώστα Ανέστη στην εκπομπή ENNITIME IS A GOOD TIME εξέφρασε τη σημασία του θεάτρου γενικά στη ζωή μας, αφού εκεί ίσως βρίκεται η αλήθεια της ζωής!

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Οι παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα της Εξωραϊστικής, Ιωάννου Καρτάλη 3 με Πολυμέρη.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

syn adv group