Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε τα μεσάνυχτα για την εκκένωση της Νατοϊκής Βάσης στο Στεφανοβίκειο. Νωρίτερα είχε “χτυπήσει” 112 ώστε οι πολίτες να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν τα παρακάρλια χωριά και χθες οι κάτοικοι έζησαν σε συνθήκες “πολέμου”. Έβλεπαν να περνά από μπροστά τους όλος ο μηχανισμός της Βάσης και να εγκαταλείπεται το χωριό χωρίς να μένουν ούτε καν τα λεωφορεία, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν πολίτες σε περίπτωση εκκένωσης. Από προχθές έχει μεταφερθεί σε άλλες μονάδες. Μηχανήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν για διανοίξεις , “φυγαδεύτηκαν”, φορτηγά και τα λεωφορεία περνούσαν μπροστά από τους φοβισμένους κατοίκους άδεια, ενώ θα μπορούσαν να μεταφέρουν κόσμο. Όλη η προετοιμασία εκκένωσης στα παρακάρλια χωριά της Μαγνησίας αφορούσε μόνο τον στρατό. Είναι η δεύτερη φορά, μετά τις φωτιες του Αυγούστου, που εκκενώνεται Βάση στη Μαγνησία.

Μαρτυρία για όσα συνέβησαν χθες βράδυ στο Στεφανοβίκειο δίνει η δημοσιογράφος Φρόσω Παύλου, που βρέθηκε εκεί με το συνεργείο της ΕΡΤ.

“Αποφασίσαμε να φύγουμε για το Στεφανοβίκειο και το Ριζόμυλο, αφού μας ενημέρωσαν ότι τα νερά του Πηνειού έρχονται απειλητικά από τον Θεσσαλικό κάμπο προς την Μαγνησία.
Σε όλο το δρόμο βλέπαμε και ακούγαμε ελικόπτερα, συναντήσαμε κομβόι στρατιωτικών οχημάτων, ακόμα και βυτιοφόρα του στρατού με καύσιμα και κάποτε φτάσαμε 1,5χλμ από την στρατιωτική ΝΑΤΟική βάση του Στεφανοβικείου.
Εκεί μας περίμενε η αστυνομία, η οποία είχε διακόψει την κυκλοφορία, όπως μας είπαν για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές από το αναμενόμενο πλημμυρικό φαινόμενο


Αφού ενημερώσαμε με ευγένεια ότι είμαστε από την ΕΡΤ και ότι ζητάμε την άδεια να καταγράψουμε, όχι την στρατιωτική βάση, αλλά το πλημμυρικό φαινόμενο, λάβαμε την απάντηση ότι δεν έχουμε την άδεια να περάσουμε. Συμμορφωθήκαμε και στήσαμε την κάμερά μας δίπλα τους.
Και εδώ αρχίζει ο παραλογισμός.
Για περισσότερες από 3,5 ώρες γίναμε μάρτυρες της εκκένωσης της στρατιωτικής βάσης, αλλά καμιά μα καμιά προετοιμασία για τους κατοίκους του Στεφανοβικείου, ας πούμε το πλέον απλό να καλέσουν τους κατοίκους μαζί με τους ειδικούς να φτιάξουν ένα πρόχειρο ανάχωμα ανάσχεσης του νερού, να μοιράσουν σακιά με άμμο στους κατοίκους για να προστατεύσουν όσο κι αν αυτό ήταν εφικτό σπίτια και καταστήματα.
Αφού άδειασε η στρατιωτική βάση και εκκενώθηκε, η αστυνομία αποχώρησε. Είχε επιτελέσει το καθήκον της ….”να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή”. Οι στρατιωτικοί έφυγαν από την βάση, χωρίς εννοείται δεύτερη σκέψη να βοηθήσουν τους κατοίκους αν το πλημμυρικό φαινόμενο έπνιγε τους ανθρώπους.
Όταν διαμαρτυρηθήκαμε στους αστυνομικούς, λέγοντας “τώρα η ζωή μας δεν απειλείται; γιατί φεύγετε; γιατί ανοίξατε το δρόμο” απάντηση δεν λάβαμε
gegonota.news