Θυμίζει σενάριο κακής τηλεταινίας: Υπουργός Εξωτερικών εξαφανίζεται μαζί με την επώνυμη ερωμένη του και ένας ολόκληρος μηχανισμός ψάχνει το ζεύγος που «δραπέτευσε».
Ο λόγος για τον Τσιν Γκανγκ, τον επιθετικό νέο υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, που εξαφανίστηκε από την κοινή θέα, τροφοδοτώντας εικασίες ότι έπεσε σε δυσμένεια από την ηγεσία του καθεστώτος, ακόμη και φήμες για σχέση του με γνωστή τηλεοπτική περσόνα.
Ο Τσιν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών τον Δεκέμβριο, μετά από μια απρόσκοπτη άνοδο στις διπλωματικές βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένων των θητειών του ως πρεσβευτής στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι από τους πιο επιφανείς διπλωμάτες μιας νέας φυλής διπλωματών, που αποκαλούνται «Λύκοι Πολεμιστές», και κρατούν σκληρή στάση απέναντι στους δυτικούς επικριτές της Κίνας. Αλλά ο διπλωμάτης δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που συνάντησε τον ομόλογό του από τη Σρι Λάνκα στις 25 Ιουνίου – μια ασυνήθιστα μεγάλη απουσία για έναν υπουργό Εξωτερικών.
Αρχικά το υπουργείο αρνήθηκε κάθε σχόλιο, αλλά όταν ο Τσιν απέτυχε να παρευρεθεί σε μια συνάντηση της Ενωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, στην Τζακάρτα, αναφέρθηκε σε «λόγους υγείας».
Ο προκάτοχός του, Γουάνγκ Γι, τώρα σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, πήγε αντ’ αυτού και είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν.
Ωστόσο, το διαδίκτυο και οι εφημερίδες στην Ταϊβάν και στο Χονγκ Κονγκ δίνουν μια διαφορετική εξήγηση, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph.
Τονίζουν ότι μια από τις πιο εξέχουσες τηλεοπτικές παρουσιάστριες και δημοσιογράφους συνεντεύξεων του Χονγκ Κονγκ, η Φου Σιαοτιάν, με σπουδές στο Κέιμπριτζ, έχει επίσης εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα, μαζί με τον γιό της.
Στο Twitter, ένας κινέζος χρήστης μοιράστηκε ένα βίντεο κλιπ από μια συνέντευξη της Φου με τον Τσιν, με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2022, όταν και οι δύο ήταν στην Ουάσινγκτον.
Στο βίντεο, ο Τσιν μοιράζεται τις απόψεις του για την ιστορία των ΗΠΑ, αλλά ο χρήστης επικεντρώνεται σε αυτό που περιγράφει ως «στοργικό φλερτ» μεταξύ τους.
Τονίζει ότι η Φου υιοθετεί συχνά μια διάθεση φλερτ κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων της. «Οταν όμως στρέφει την προσοχή της σε υψηλόβαθμο κινέζο αξιωματούχο, ίσως παραβιάζει τους κανονισμούς του κινεζικού υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας», λέει.
Ο Λιν Σενγκλιάν, κινέζος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνει ότι ο Τσιν έγινε πρεσβευτής στις ΗΠΑ το 2021 και η συνέντευξη με την Φου έλαβε χώρα τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
Η Φου γέννησε τον γιο της τον περασμένο Νοέμβριο.
Οταν ο Τσιν προήχθη σε κρατικό σύμβουλο τον Μάρτιο του 2022, η Φου πιστεύεται ότι μοιράστηκε μια φωτογραφία του γιου της στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, με το σχόλιο «ένα νικηφόρο άνοιγμα», που έκανε ορισμένους να υποθέσουν ότι έδινε συγχαρητήρια στον διπλωμάτη.
Στην τελευταία της δημόσια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Φου μοιράστηκε τρεις φωτογραφίες: ένα πολυτελές τζετ, ένα στιγμιότυπο από τη συνέντευξή της με τον Τσιν και μια σέλφι της ίδιας και του γιου της.
Η 40χρονη Φου, είναι γεννημένη στην ηπειρωτική Κίνα, απόφοιτος των πανεπιστημίων του Πεκίνου και του Κέιμπριτζ, και εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix από το 2009.
Εγινε ευρέως γνωστή για σειρά συνεντεύξεων της με τίτλο «Talk with World Leaders» (Συνομιλίες με Διεθνείς Ηγέτες).
Η Φου ανασήκωσε πολλά φρύδια στη χώρα της, όταν το Churchill College του Κέιμπριτζ, έδωσε το όνομά της σε έναν κήπο, ως αναγνώριση της φιλανθρωπίας της.
Η εξαφάνιση του Τσιν δεν είναι από μόνη της σπάνια στον αδιαφανή κόσμο της πολιτικής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Το περασμένο φθινόπωρο, ο πρόεδρος Σι έμεινε εκτός δημόσιας σφαίρας για εβδομάδες πριν από το 20ο Συνέδριο του Κόμματος, προκαλώντας εικασίες περί πραξικοπήματος. Επανεμφανίστηκε για να εξασφαλίσει μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία.
Ωστόσο, υπάρχουν λιγότερα αθώα προηγούμενα για έναν αξιωματούχο της τάξης του Τσιν.
Οι κινέζοι υπουργοί Εξωτερικών κατατάσσονται εκτός της ανώτατης ηγεσίας –σε αντίθεση με τους δυτικούς ομολόγους τους–, και λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ως το δημόσιο πρόσωπο του κόμματος διεθνώς.
Ο Αλφρεντ Γου, ειδικός σε θέματα κινεζικής πολιτικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, λέει ότι αν και ήταν φυσιολογικό για το κόμμα να προστατεύει τις εσωτερικές του λειτουργίες από τον δημόσιο έλεγχο, η ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών επηρεάζει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.
Η Κίνα προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές μετά τους περιορισμούς που είχε επιβάλλει την περίοδο του κορωνοϊού, και την επιδείνωση των σχέσεών της με τη Δύση.
Ο Τσιν υπήρξε δημόσιο πρόσωπο αυτής της διπλωματικής επιδείνωσης, κάτι που μπορεί επίσης να αποτελεί εξήγηση της απουσίας του.
Το να έχουν ερωμένες δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανώτερους πολιτικούς της χώρας, αλλά η κακή συμπεριφορά χρησιμοποιείται συχνά και ως πρόσχημα για την απομάκρυνση όσων έχουν πέσει σε δυσμένεια, λόγω μιας αλλαγής στη γραμμή του κόμματος.
Πηγή: Protagon.gr