Η Πάρις Χίλτον, ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, η Νικόλ Σρέζινγκερ είναι μεταξύ των πολλών διασημοτήτων που έχουν επισκεφθεί τη Μύκονο για τις διακοπές τους, μαζί με ποδοσφαιριστές, «αστέρες» των ριάλιτι και εκατομμυριούχους κάθε εθνικότητας, ενώ η Λίντσεϊ Λόχαν απόλαυσε την ατμόσφαιρα του νησιού τόσο πολύ που κάποτε αγόρασε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης εκεί.
Ομως, ενώ η Μύκονος μπορεί προσελκύει ένα συγκεκριμένο είδος «σταρ», οι βρετανοί τουρίστες γυρίζουν την πλάτη στο νησί.
Σύμφωνα με έρευνα της ομάδας καταναλωτών «Which?», η Χώρα της Μυκόνου κατατάσσεται ως ο χειρότερος παράκτιος προορισμός της Ευρώπης, με διαφορά, όπως αναφέρουν οι Times. Αφού ζητήθηκε από 3.500 άτομα να βαθμολογήσουν τις εμπειρίες τους από θέρετρα σε όλη την ήπειρο με βάση 12 κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των παραλιών, του φαγητού, του πόσο ασφαλή νιώθουν και της αξίας που αισθάνονται ότι τους αποδίδουν τα χρήματά τους, η Μύκονος βρέθηκε στον «πάτο» με βαθμολογία μόλις 58%.
Οι επισκέπτες δεν έμειναν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από τις παραλίες και την πόλη. «Επιλέξτε ένα άλλο ελληνικό νησί, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμα αυθεντικά», σχολίασε ένα μέλος. Κάποιος άλλος ήταν πιο ευθύς «Απαίσιο μέρος, δεν θα συνιστούσα τίποτα σε αυτό».
Η σχέση ποιότητας/τιμής ήταν ένα σημαντικό θέμα.
Ενας επισκέπτης είπε ότι όποιος πηγαίνει στο νησί θα πρέπει να «πάρει διπλάσια χρήματα από όσα νομίζει ότι χρειάζεται». Η χαλάρωση στην παραλία δεν είναι πανάκριβη, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις χρεώνουν 70 ευρώ για μια ξαπλώστρα. «Διαλέξτε ένα ήσυχο θέρετρο μακριά από τα πλήθη, εκτός αν είστε πολύ νέοι», είπε ένας ερωτώμενος.
Ο δεύτερος χειρότερος προορισμός στη λίστα ήταν η ισπανική πόλη Fuengirola στην Costa del Sol. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες επαίνεσαν τη «διασκεδαστική, ζωντανή ατμόσφαιρά» της, δίνοντας συνολική βαθμολογία 66%.
Εάν η Μύκονος γίνει λιγότερο δημοφιλής ανάμεσα στους βρετανούς τουρίστες, πολλοί από τους ντόπιους δεν θα στενοχωρηθούν ιδιαίτερα. Η κακή συμπεριφορά είναι συνηθισμένη εκ μέρους των βρετανών επισκεπτών.
Ο άγγλος ποδοσφαιριστής Χάρι Μαγκουάιρ, συνελήφθη το 2020 για επίθεση σε αστυνομικό μετά από καυγά με μια ομάδα μεθυσμένων βρετανών. Η δίκη του εκκρεμεί.
Η τεράστια κλίμακα του τουρισμού έχει ανησυχήσει πολλούς ντόπιους.
Πέρυσι, η Μαριγούλα Αποστόλου, πρόεδρος του λαογραφικού μουσείου της Μυκόνου, είπε ότι το νησί απλώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στους σχεδόν 250.000 επισκέπτες που συρρέουν σε αυτό κάθε εβδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Το νησί μας είναι γεμάτο, έχει ξεπεράσει τα όριά του. Το φυσικό μας περιβάλλον έχει καταστραφεί, οι υποδομές αποχέτευσης δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, ενώ ο τρόπος ζωής μας απειλείται».
Αντί για τη Μύκονο, τα μέλη προτείνουν τη Βαλένθια, η οποία κατατάχθηκε ως ο καλύτερος ευρωπαϊκός παράκτιος προορισμός.
Η πόλη-λιμάνι της Μεσογείου, η οποία βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων με συνολική «βαθμολογία προορισμού» 91%. Εχει λιγότερους τουρίστες από τη Βαρκελώνη, ενώ προσφέρει μια «διάσημη γαστρονομική σκηνή» και «ένα συναρπαστικό μείγμα ιστορικής και φουτουριστικής αρχιτεκτονικής».
Πηγή: Protagon.gr