Ένα πρόσωπο που απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Εύα Καϊλή έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, λίγους μήνες μετά την απελευθέρωσή της.

Η Ελληνιδα ευρωβουλευτής της οποίας το όνομα έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο Qatargate, επέστρεψε στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα, την Τετάρτη παρακολούθησε την ομιλία της εξόριστης Λευκορωσίδας ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσικχανούσκαγια, η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον λαό της Λευκορωσίας στον αγώνα του για ελευθερία κόντρα στις «ορέξεις» του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σημειώνεται πως το αίτημα της Καϊλή να επιστρέψει στις διεργασίες του Ευρωκοινοβουλίου είχε εγκριθεί από τις αρχές Ιουνίου.
«Πριν έρθω στην Ελλάδα, θέλω να έχω αθωωθεί ή να έχω γκρεμίσει το κατηγορητήριο»

Την επιθυμία της να έρθει στην Ελλάδα εξέφρασε, στο μεταξύ, πριν λίγους μήνες η Εύα Καϊλή, σε δήλωσή της, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου.

«Μου λείπει πάρα πολύ η πατρίδα μου, θέλω να έρθω όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά θέλω πρώτα να έχω αποτινάξει το στίγμα της κατηγορίας που αντιμετωπίζω, είτε με αθωωτική απόφαση της δικαιοσύνης, είτε αν αυτη αργεί, με τη δημόσια ανάδειξη των στοιχειων που γκρεμίζουν το κατηγορητήριο» ανέφερε η Εύα Καϊλή.

Πρόκειται για δήλωση που έκανε μετά την απόφαση από το Εφετείο των Βρυξελλών που ενημέρωσε ότι η Εύα Καϊλή θα μπορεί να κινείται όπου θέλει μέσα στη Ζώνη Σένγκεν χωρίς να ζητήσει την άδεια των βελγικών αρχών, όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι της, Σβεν Μαρί, Κριστόφ Μαρσάν και Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει και στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι στις 25 Μαΐου οι βελγικές Αρχές είχαν αποφασίσει ότι η Ελληνίδα πολιτικός μπορεί να βγάλει και το ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιτήρησης, αλλά με περιοριστικούς όρους.

Η ευρωβουλευτής εκλήθη να επιστρέψει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική επιτήρηση και να επιτρέψει την πρόσβαση στο σπίτι της σε μέλος του εθνικού κέντρου ηλεκτρονικής επιτήρησης για να απομακρύνει τον εν λόγω εξοπλισμό.

Επίσης, καλούνταν να διαμένει στην κατοικία της και να μην αλλάζει χώρο διαμονής χωρίς προηγουμένως να ειδοποιεί τον ανακριτή καθώς και να μην εγκαταλείπει τη βελγική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδειά του.

Τη Δευτέρα (26/6) η ιταλική εφημερίδα La Repubblica είχε αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η Εύα Καϊλή εθέαθη στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μαζί με τη δύο ετών κόρη της.