Στον όγκο βροχής που έπεσε κυρίως στη Μαγνησία, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel, στάθηκε ο Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ο μετεωρολόγος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της ΓΓΠΠ, πέρα από το σοκ της διάγνωσης των προγνωστικών μοντέλων πριν από την καταιγίδα, είπε ότι, με βάση την εμπειρία του, «σε καμία χώρα του κόσμου δεν αντέχουν οι υποδομές με 500 χιλιοστά βροχής» και προσέθεσε ότι «κατά την προσωπική μου γνώμη η Μαγνησία άντεξε».

Ο μετεωρολόγος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως για «πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε αυτή τη δουλειά» είδε κάτι τόσο τρομακτικό να έρχεται.
Κικίλιας: Μεγάλες ζημιές σε υποδομές, δίκτυα και περιουσίες στη Μαγνησία

Για τρίτο 24ωρο συνεχίζονται τα πρωτόγνωρα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel κυρίως στη Θεσσαλία και σε όμορες περιοχές, σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Ο υπουργός Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου ήταν «πρωτοφανής για τα μετεωρολογικά χρονικά δεδομένα του τόπου μας», ενώ επέστησε την προσοχή σε όλους για το επόμενο 24ωρο, μέχρι αύριο το βράδυ.

Ερωτηθείς για το μέγεθος της καταστροφής στη Μαγνησία, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι οι ζημιές είναι μεγάλες σε υποδομές, σε δίκτυα και στις περιουσίες των ανθρώπων και οι καταγραφές θα γίνουν άμεσα, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχει το κομμάτι της αρωγής και ήδη βρίσκεται στην περιοχή ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Βάζουμε πρώτα και πάνω από όλα την αξία της ανθρώπινης ζωής. Και πολλοί συνάνθρωποί μας βρέθηκαν και το προηγούμενο βράδυ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε δύσκολη κατάσταση και στην πόλη του Βόλου, και στα χωριά γύρω-γύρω, και μέσα στο Πήλιο, όπου είναι τέτοια η γεωλογία και ο τρόπος της δόμησης που έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Είχαμε χείμαρρους, είχαμε κατολισθήσεις, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως Πολιτική Προστασία και κρατικός μηχανισμός πολλά και διάφορα προβλήματα. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, πράγματι, είχαμε προειδοποιήσει νωρίς. Προκάλεσε και προκαλεί ακόμα, γιατί επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, δεν έχει ολοκληρωθεί. Πολλές ζημιές και οι προκλήσεις είναι πολλές ακόμα για το επόμενο 24ωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται εκεί θα επισκεφθεί αυτές τις περιοχές και θα γίνει ακριβής καταγραφή.

«Γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα. Και θα εκκινήσει με βάση και το Προεδρικό Διάταγμα και τους νόμους μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος. Μετά την καταγραφή οι αποζημιώσεις φυσικά στους ιδιώτες αλλά και η σταδιακή επαναφορά σε ένα status quo. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα κάνει τη δουλειά του, θα δούμε στις υποδομές που έχουμε σε ό,τι έχει να κάνει και με το οδικό δίκτυο, γιατί, όπως είδατε, εκεί πέρα υπάρχουν ενδεχομένως εκτεταμένες καταστροφές και ζημιές, πώς μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε», σημείωσε.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια όλων των δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι «έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια, με βασικό μέλημά την προστασία της ανθρώπινης ζωής και το να σώζονται ανθρώπινες ζωές».
«Ασύλληπτες ποσότητες νερού στη Μαγνησία»

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι που δεν λειτούργησε σωστά, κάποια οδηγία που δεν ακολουθήθηκε, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι από το 1955, που κρατούνται στοιχεία, δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο.

«Αν τα ραντάρ μπορούν να μετρήσουν επακριβώς ή οι δορυφόροι το να έχει φτάσει μέχρι τις 15:00 η ώρα το μεσημέρι στην περιοχή του Πηλίου και του Βόλου τα 65 mm βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο και αν αυτό προστεθεί μέχρι τις 12:00 το βράδυ, δηλαδή να συμπληρώσει το 24ωρο, μιλάμε για ασύλληπτες ποσότητες νερού. Έχω μιλήσει επανειλημμένως για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Θα δοθεί ευκαιρία να τα ξαναπούμε αυτά και σε αντιδιαστολή με την απότομη εναλλαγή από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τι σημαίνει αυτό» σημείωσε, και προσέθεσε:

«Προφανώς και οι υποδομές επαρκούν μέχρι κάποιου σημείου και αυτό θα πρέπει, αν θέλετε, να μελετηθεί από εδώ και πέρα σε μια πιο ευρεία αλλαγή των πολιτικών μας και των πλαισίων σε σχέση με το τι φυσικά φαινόμενα παρουσιάζονται πλέον στον πλανήτη, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, αλλά και στη χώρα μας και τι υποδομές επαρκούν, και αν επαρκούν, και τι άλλο θα πρέπει να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά


Ζιακόπουλος για Daniel: «Τρόμαξα με τα προγνωστικά στοιχεία» -Οι περιοχές που θα κινδυνεύσουν τις επόμενες ώρες

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Κικίλιας αν έπρεπε να δοθεί νωρίτερα εντολή για απαγόρευση μετακινήσεων στην περιοχή του Βόλου, είπε ότι «υπήρχαν συστάσεις και από το 112 πολύ-πολύ νωρίτερα για μη μετακίνηση», και προσέθεσε:

«Όταν κάποιοι συμπολίτες μας αποφάσισαν να μετακινηθούν και μετά από την εντολή της αστυνομίας, γιατί η αστυνομία ρυθμίζει τη μετακίνηση στους δρόμους, χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο 112 για να επικοινωνήσουμε καλύτερα την ήδη απόφαση που είχαν πάρει οι αστυνομικές διευθύνσεις, οι κατά τόπους, και απαγόρευαν την κυκλοφορία λόγω των φαινομένων αυτών».