Στη Ζυρίχη, «παραποιώντας κατάφωρα το ευρέως διαδεδομένο και παραδοσιακό μεταξύ των Ελβετών αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος απέναντι στην κοινωνία», όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή του από το Λουγκάνο ο Φράνκο Τζαντονέλι της Repubblica, υπάρχουν κάποιοι που παροτρύνουν τους πολίτες που παίρνουν κλήση για παράνομη στάθμευση να καταγγέλλουν συμπολίτες τους που υποπίπτουν στην ίδια τροχαία παράβαση, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα όχι μόνο το «σβήσιμο» της δικής τους κλήσης και τη διαγραφή του όποιου προστίμου προβλέπεται, αλλά και ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Το σύστημα άρχισε να εφαρμόζεται από μια ιδιωτική εταιρεία με την επωνυμία ParkPro, η οποία ανέλαβε, για λογαριασμό πολλών ιδιοκτητών ακινήτων, να τιμωρεί με πρόστιμα τους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που παρκάρουν παράνομα.

Οπως επισημαίνει ο ιταλός δημοσιογράφος μιλάμε για πρόστιμα ύψους έως 90 ελβετικών φράγκων (περίπου 100 ευρώ), που επιβάλλονται όχι μόνο σε όσους παρκάρουν όπου βρουν κενό χώρο, αλλά ακόμη και σε εκείνους που, τις περισσότερες φορές από βιασύνη, μόλις που πατούν με το όχημά τους τη γραμμή που ορίζει τον χώρο στάθμευσης – το οποίο στην πράξη σημαίνει πως για να αποφύγει κάποιος την κλήση στη Ζυρίχη, θα πρέπει να παρκάρει τέλεια, με ακρίβεια εκατοστών.

Η υπόθεση ήρθε στο φως χάρη σε έναν μοτοσικλετιστή που, διατηρώντας την ανωνυμία του, αφηγήθηκε την περιπέτειά του στο δεκαπενθήμερο περιοδικό Beobachter. Ενα πρωί, επιστρέφοντας από ταξίδι με τη μηχανή του, ήταν τόσο κουρασμένος που δεν μπήκε καν στον κόπο να ψάξει για θέση παρκαρίσματος, επιλέγοντας να σταθμεύσει παράνομα μπροστά από την πολυκατοικία όπου διαμένει.

Ο δρόμος, όμως, μπροστά από το σπίτι του παρακολουθούνταν πλέον από την ParkPro μέσω καμερών, κάτι που ο κουρασμένος μοτοσικλετιστής αγνοούσε. Ετσι, πριν καν προλάβει να ξεκουραστεί, του χτύπησαν το κουδούνι δυο υπάλληλοι της εταιρείας ζητώντας του ευγενικά να μετακινήσει τη μηχανή του. Και εκείνος έσπευσε να το κάνει.

Επειτα από λίγες εβδομάδες ο μοτοσικλετιστής-παραβάτης έλαβε ταχυδρομικώς κλήση για παράνομη στάθμευση και πρόστιμο 90 φράγκων, γεγονός που τον εξόργισε τόσο ώστε αποφάσισε να απευθυνθεί γραπτώς (μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας) στην ParkPro ζητώντας εξηγήσεις. Η απάντηση, ωστόσο, που έλαβε τον μπέρδεψε περισσότερο, καθώς η εταιρεία προσφέρθηκε να του διαγράψει το πρόστιμο, ζητώντας του ταυτόχρονα να αρχίσει να εκτελεί χρέη τροχονόμου για λογαριασμό της.

Πώς; Εντοπίζοντας παράνομα σταθμευμένα οχήματα και ενημερώνοντας την ParkPro με μια φωτογραφία από το κινητό του, και με την κάθε καταγγελία του να αμείβεται με δέκα φράγκα. Ο μοτοσικλετιστής αρνήθηκε, προτιμώντας να αναλάβει τις συνέπειες της παράβασής του. «Αποφάσισα να πληρώσω το πρόστιμο γιατί βρήκα την πρότασή τους απαράδεκτη. Δεν είχα διάθεση να μετατραπώ σε πληρωμένο κατάσκοπο» είπε στο Beobachter.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ParkPro, με τον οποίο επικοινώνησε το περιοδικό, παραδέχτηκε ότι αυτή είναι η μέθοδος που έχει υιοθετήσει η εταιρεία του. «Σκεφτήκαμε να του προσφέρουμε τη δυνατότητα να κερδίσει λίγα χρήματα», δικαιολογήθηκε. Είναι αλήθεια, πάντως, αναφέρει ο ιταλός ανταποκριτής στην Ελβετία, ότι ο μέσος Ελβετός τείνει να είναι υπέρ το δέον τυπικός και να ειδοποιεί τις Αρχές κάθε φορά που αντιλαμβάνεται κάποια παράβαση, έστω και ελάχιστη, των όποιων κανόνων, είτε πρόκειται για παράνομη στάθμευση είτε για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Πηγή: Protagon.gr