Ο δήμαρχος του Βερολίνου παραδέχτηκε ότι διατηρεί σχέση με την υπουργό Παιδείας στην τοπική κυβέρνησή του, γεγονός που οι πολιτικοί του αντίπαλοι επισημαίνουν ότι μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση συμφερόντων και ζητούν την παραίτησή του.

Ο Κάι Βέγκνερ και η Καταρίνα Γκούντερ-Βουντς εξέδωσαν κοινή δήλωση μέσω δικηγόρου την περασμένη εβδομάδα ότι είναι μαζί από το φθινόπωρο του 2023 και ότι δεν παραβιάζουν κανέναν κανονισμό, όπως ανέφεραν οι Times. Οι δυο τους είχαν θεαθεί σε στιγμιότυπα που φανέρωναν μεγάλη οικειότητα ανάμεσά τους, πυροδοτώντας φήμες που τους ήθελαν ζευγάρι, από την άνοιξη ακόμα.

«Είναι αυτονόητο ότι τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να διαχωρίζουν αυστηρά τα ιδιωτικά και τα επαγγελματικά ζητήματα σε σχέση με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα», ανέφεραν στη δήλωση. Στα τέλη Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι ο 51χρονος Βέγκνερ είχε χωρίσει από την επί οκτώ χρόνια σύντροφό του, την Κάθλιν Κάνταρ, πολιτική επιστήμονα. Το πρώην ζευγάρι έχει μια κόρη έξι ετών και έναν γιο ηλικίας δύο ετών.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι προσωπικές σχέσεις σπάνια επηρεάζουν την καριέρα πολιτικών στη Γερμανία, καθώς οι ψηφοφόροι δεν δίνουν σημασία στην ιδιωτική τους ζωή εκτός αν υπάρχει υποψία κατάχρησης εξουσίας. Στην περίπτωση του Βέγκνερ, το ερώτημα είναι αν ήταν ζευγάρι με την Γκούντερ-Βουντς πριν την διορίσει στο υπουργικό του συμβούλιο στις 27 Απριλίου, κάτι που αρνείται.

Ο Βέγκνερ έγινε δήμαρχος του Βερολίνου τον Απρίλιο, επικεφαλής ενός συνασπισμού μεταξύ του κόμματός του, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Οι επικριτές του λένε ότι το θέμα αυτό τον αποσπά από την προσπάθειά του να διορθώσει τα κακώς κείμενα που κληρονόμησε στον Δήμο του Βερολίνου και να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η Γερουσία του Βερολίνου (η τοπική κυβέρνηση) έχει πλέον «πρόβλημα συμμόρφωσης». Η Φραντσίσκα Γκίφι του SPD, προκάτοχος του Βέγκνερ και νυν υπουργός Οικονομίας του Βερολίνου, κάλεσε τον δήμαρχο να δηλώσει πώς σκοπεύει να αποφύγει τη σύγκρουση συμφερόντων στη διακυβέρνηση του δήμου. «Το επίκεντρο πρέπει τώρα να είναι η δημιουργία νομικής σαφήνειας και ο καθορισμός συγκεκριμένων διαδικασιών για τον αυστηρό διαχωρισμό των ιδιωτικών και επαγγελματικών συμφερόντων -ειδικά σε περίπτωση σύγκρουσης των δύο», δήλωσε η ίδια.

Την έκκληση επανέλαβε η ομάδα κατά της διαφθοράς Transparency International Deutschland, η οποία δήλωσε ότι οι κανόνες εταιρικής συμμόρφωσης θα απέκλειαν μια τέτοια σχέση μεταξύ στελεχών εταιρειών. O Χανς-Γιόακιμ Ρεκ, πρώην ομοσπονδιακός γραμματέας του CDU, δήλωσε ότι η παραίτηση του Βέγκνερ, «θα ήταν το καλύτερο για το Βερολίνο, αλλά και για το κόμμα». Πάντως, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση στους κατοίκους του Βερολίνου, το 55% δεν βλέπει πρόβλημα στη σχέση τους, ενώ το 33% τη θεωρεί απαράδεκτη.

Πηγή: Protagon.gr