Η Αυστραλία γίνεται σήμερα και επίσημα η πρώτη χώρα που επιτρέπει τη συνταγογράφηση MDMA και μαγικών μανιταριών (ψιλοκυβίνης) για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της μετατραυματικής διαταραχής.

Η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της Αυστραλίας θέτει τα μαγικα μανιτάρια ως επίσημο φάρμακο για τη θεραπεία της κατάθλιψης, ενώ τα χάπια MDMA, γνωστά και ως έκσταση, για τη θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD).
Τα «μαγικά» μανιτάρια μαζί με ψυχοθεραπεία, μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη
Να σημειωθεί, ότι αν και η αρχική πρόσβαση σε αυτά θα είναι περιορισμένη και δαπανηρή, πολλοί ειδικοί και ασθενείς χαιρετίζουν την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την ως ορόσημο. Στον αντίποδα, οι οργανισμοί υγείας της χώρας εφιστούν τη δέουσα προσοχή για αυτό το βήμα.

Σημειώνεται, ότι και άλλες χώρες του κόσμου έχουν εγκρίνει ψυχεδελικά ναρκωτικά για βοηθητική χρήση, όπως η Ελβετία, ο Καναδάς και το Ισραήλ, όχι όμως σε εθνικό επίπεδο όπως στην Αυστραλία. Οι κλινικές για ψυχεδελική θεραπεία λειτουργούν επίσης νόμιμα σε χώρες όπως η Τζαμάικα και η Κόστα Ρίκα.
Πόσο δαπανηρή θα είναι η ψυχεδελική θεραπεία στην Αυστραλία

Τη δεκαετία του 2000, έρευνες στην Αυστραλία έδειχναν ότι τόσο το MDMA όσο και η ψιλοκυβίνη μπορούν να βελτιώσουν γρήγορα τα συμπτώματα της σοβαρής κατάθλιψης, χωρίς να έχουν σαφείς απαντήσεις πως όντως μπορεί να συμβεί.

Ο Πίτερ Χάντερ, πρόεδρος του MMA, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που αγωνιζόταν για τη νομιμοποίηση των ψυχεδελικών θεραπειών, μιλώντας στο BBC, εξηγεί ότι ο κάθε ασθενής αναμένεται να πληρώσει περίπου 6.000 ευρώ για δύο συνεδρίες με χορήγηση ψιλοκυβίνης και περίπου 10.000 ευρώ για τρεις συνεδρίες με έκσταση.

Ωστόσο, χωρίς προγραμματισμένες κρατικές επιδοτήσεις, οι θεραπείες με το τετραψήφιο ποσό αναμένεται να παραμείνουν απρόσιτες για τους περισσότερους ασθενείς.
Διαφωνούν οι γιατροί της Αυστραλίας

Οι σημαντικότεροι ιατρικοί φορείς και φορείς ψυχικής υγείας της Αυστραλίας τάσονται σθεναρά κατά των εν λόγω πρακτικών.

«Το παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή από την επιστημονική και ιατρική κοινότητα», δήλωσε η Κρίστεν Μόρλι, καθηγήτρια ιατρικής απεξάρτησης στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Αν και, σύμφωνα με το ΜΜΑ, οι χιλιάδες αιτήσεις για ψυχιατρική αγωγή στο υγειονομικό σύστημα της Αυστραλίας ενέτειναν τις πιέσεις για έγκριση των εν λόγω φαρμάκων, η Αυστραλιανή Ιατρική Ένωση (AMA) και το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (RANZCP) έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες.

Και οι δύο ομάδες έχουν ζητήσει περισσότερες μελέτες και καλύτερη έρευνα για ψυχεδελικές θεραπείες, προειδοποιώντας για άγνωστους κινδύνους, μακροπρόθεσμες παρενέργειες και «δυνητικά πολύ περιορισμένα οφέλη» από τη χρήση τους στη θεραπεία.

«Η θεραπεία υποβοηθούμενη από ψυχεδελικά μπορεί να προσφέρει ελπίδα σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων όπου έχουν υποβληθεί και σε άλλες θεραπείες χωρίς επιτυχία. Ωστόσο, δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία», προειδοποίησε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χάρβεϊ, ο οποίος προεδρεύει της Ομάδας Καθοδήγησης Ψυχεδελικής Υποβοηθούμενης Θεραπείας του RANZCP.
Δεν είναι επίσης σαφές, υποστήριξε, εάν τα αποτελέσματα από τις ψυχεδελικές θεραπείες προήλθαν περισσότερο από τις ίδιες τις ουσίες ή από την ψυχοθεραπεία.
«Με απλά λόγια, η ψυχεδελική υποβοηθούμενη θεραπεία είναι στα σπάργανα. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα» κατέληξε.
Με πληροφορίες από BBC