Εκτός από την παραδοσιακή φουρνιά με μελομακάρονα, δοκιμάστε και την πιο ιδιαίτερη και θρεπτική εκδοχή τους, όπως μας την προτείνει η Κωνσταντίνα Γρώππα, Διαιτολόγος/Διατροφολόγος από το diatrofi.gr.

Τα Χριστούγεννα δεν υπάρχει σπίτι στην Ελλάδα που να μην μυρίσει μελομακάρονα. Εάν λοιπόν καταφέρουμε να τα φτιάξουμε με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να μην μας γεμίσουν με περιττές θερμίδες, αλλά να μας προσφέρουν και πληθώρα θρεπτικών συστατικών, τότε θα μπορούμε να τα απολαύσουμε, χωρίς τύψεις, με το πλεονέκτημα της φροντίδας του εαυτού μας.

Τι θα χρειαστείτε για τη ζύμη

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας

½  φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

3 φλιτζάνι αλεύρι ζέας

1 φακελάκι  μπέικιν πάουντερ

1  κουταλάκι του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

Για το σιρόπι

1 φλιτζάνι μελάσα emelia

2 φλιτζάνια νερό

2  ξυλάκια κανέλα

3 καρφάκια γαρύφαλλο

Φλούδα από ένα πορτοκάλι

100 γραμμάρια τριμμένο καρύδι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μία μικρή λεκάνη, βάζουμε πρώτα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά. Ύστερα προσθέτουμε το λάδι και το χυμό πορτοκάλι και στο τέλος ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και μετά πλάθουμε 20 μικρές μπαλίτσες. Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τις μπαλίτσες τις οποίες στη συνέχεια τις πιέζουμε ελαφρά. Εάν τα θέλουμε πολύ μελωμένα, τα βουτάμε για 20 δεύτερα  στο σιρόπι. Εάν τα θέλουμε πιο τραγανά, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και περιχύνουμε το σιρόπι από πάνω, σιγά σιγά μέχρι να γίνουν όσο μελωμένα θέλουμε.

Στο τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και απολαμβάνουμε!

www.clickatlife.gr