Πίσω ολοταχώς φαίνεται να πηγαίνει η παραγωγή της Disney για την προβολή της σειράς με ήρωα τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Έπειτα από πιέσεις της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής των ΗΠΑ, που καλούσε επίμονα την Disney να ακυρώσει την παραγωγή και προβολή της σειράς «Ataturk», ενόψει της επετείου των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκίας, η εταιρεία παραγωγής φαίνεται ότι υπαναχώρησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ, η Disney+ είναι έτοιμη να αφαιρέσει όλο το περιεχόμενο με τον Μουσταφά Κεμάλ. Η σειρά έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 29 Οκτωβρίου φέτος, για να συμπέσει με την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Οι Αρμένιοι στις ΗΠΑ κατηγόρησαν την Dinsey ότι δοξάζει έναν «δικτάτορα και δολοφόνο της γενοκτονίας». Εν τω μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν τη στάση αυτή «αντιδραστική».

Tο μήνυμα της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής των ΗΠΑ (ANCA) στα social media ανέφερε: «Καλέστε την DisneyPlus να ακυρώσει τη σειρά της που δοξάζει τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ -έναν Τούρκο δικτάτορα και δολοφόνο της γενοκτονίας με το αίμα εκατομμυρίων Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Χαλδαίων, Σύριων, Αραμαίων, Μαρωνιτών και άλλων Χριστιανών μαρτύρων στα χέρια του».
Disney: Παραπάνω από ένας ο λόγος για να κάνει πίσω με τη σειρά «Ataturk»

Αρχικά, τα ρεπορτάζ από τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι η Disney δεν είχε δώσει κάποια -έστω- ένδειξη ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τη σειρά. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα και σύμφωνα με τα ΜΜΕ στη γειτονική χώρα, αυτό φαίνεται ότι θα αλλάξει

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο «ντοκιμαντέρ» μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική εργαλείο για την προπαγάνδα της σύγχρονης Τουρκίας, που επιχειρεί με κάθε τρόπο να ανατρέψει την εικόνα της όχι μόνο σε σχέση με το παρελθόν της, αλλά και το παρόν της.

Δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ διεξάγονται προσπάθειες να συμβεί το ίδιο και με της Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού