Σε καμία περίπτωση δεν είναι το πιο συνηθισμένο βότανο που συναντάς σε μία ελληνική κουζίνα. Στις πιο πολλές από αυτές ίσως να μην έχει εμφανιστεί ποτέ. Για τους περισσότερους αποτελεί μία μάλλον άγνωστη γεύση, την οποία ίσως έχουν δοκιμάσει μία-δυο φορές στη ζωή τους σε κάποιο πιάτο με γαρίδες. Βέβαια, μόνο καινούργιο δεν είναι αφού ήταν γνωστό στην Αρχαία Ελλάδα (εκτός από την Αρχαία Ινδία και την Αρχαία Αίγυπτο).

Το μάραθο -ή αλλιώς μάραθος ή και πολλές φορές φινόκιο- είνα ένα ποώδες φυτό που ο βλαστός παραμένει καταπράσινος και μαλακός χωρίς ποτέ να γίνεται ξύλο, όπως δηλαδή συμβαίνει και με όλες τις πόες. Εκείνο όμως που το χαρακτηρίζει είναι άλλο: μία έντονη, πολύ γλυκιά μυρωδιά που θυμίζει κάπως τον γλυκάνισο και το ούζο.

Η ιταλική και η γαλλική κουζίνα το αγαπά περισσότερο από ότι η ελληνική αλλά δεν είναι μόνο αυτό για το οποίο έχει καλή φήμη.

Το μάραθο βρίσκει αρκετές χρήσεις στην αρωματοποιΐα, κάποιες λίγες στη βιομηχανία του αλκοόλ (υπάρχουν κάποια όχι και τόσο διαδεδομένα λικέρ) ενώ δίνεται και στις νέες μητέρες για να τις βοηθήσει στην έκκριση μητρικού γάλακτος.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις παραδοσιακές του χρήσεις. Τα τελευταία χρόνια όμως, υπάρχουν αρκετές έρευνες που του αποδίδουν πολύ πιο σημαντικές ιδιότητες.
Τι λένε οι έρευνες για το μάραθο

Το βότανο που μειώνει το στρες και καταπολεμά τις αλλεργίες © Anurag Arora / Unsplash

Αν κάποιος διαβάσει μερικές από αυτές, θα του δοθεί η εντύπωση πως το μάραθο αποτελεί το κλειδί σχεδόν για το σύνολο των ανθρώπινων παθήσεων και ασθενειών: πιθανή αντικαρκινική δράση, πιθανές αντιμικροβιακές, αντιικές καθώς και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μάλιστα, σε όλα αυτά ας προστεθεί και η σίγουρη βοήθεια που προσφέρει στα στομαχικά προβλήματα. Το να μασήσεις λίγους σπόρους από μάραθο όταν σε ταλαιπωρεί κάποιος στομαχόπονος είναι μία πολύ καλή και σίγουρη λύση.

Αν τώρα για αυτό το τελευταίο, η εμπειρία αιώνων αποτελεί την καλύτερη απόδειξη, δεν ισχύει το ίδιο και για τις άλλες δράσεις που αναφέραμε. Εκείνες ελέγχονται ερευνητικά αλλά φαίνεται πως οι επιστήμονες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο για να εκμεταλλευτούν όσο καλύτερα μπορούν αυτό το δώρο της φύσης.

Υπάρχουν όμως δύο ιδιότητες στις οποίες αξίζει να σταθούμε περισσότερο καθώς, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι συγκεντρώνουν τις πιο απτές επιστημονικές αποδείξεις: πέρα από την ανακούφιση, λοιπόν, σε ένα ενοχλημένο στομάχι, το μάραθο έχει σαφέστατα αγχολυτική δράση.

Έτσι, σε έρευνα της αμερικανικής National Library of Medicine διαβάζουμε πως χρησιμοποιείται για να κατευνάσει το άγχος με τη μορφή φάρμακου ενώ, αντίστοιχα, πιστοποιείται και γενικά η δράση του ενάντια στο στρες.

Τι άλλο μπορεί να προσφέρει το μάραθο και είναι άξιο προσοχής; Η ίδια έρευνα αναφέρει πολύ καλά αποτελέσματα ενάντια στις αλλεργίες – έναν τομέα δηλαδή που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά χωρίς πολλές φορές να υπάρχει κάποια λύση.