το Θέατρο μπροστά από ένα μικρόφωνο

Για 3η χρονιά πραγματοποιείται η Διεθνής Διαδικτυακή Ραδιοφωνική Συνάντηση «Θέατρο μπροστά από ένα μικρόφωνο». Τη Διεθνή αυτή συνάντηση διοργάνωσε το θεατρικό καλλιτεχνικό εικαστικό κέντρο «Πούπουλο» από τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Creative Drama and Arts Centre της Μελβούρνης και το Ίδρυμα Motivation in Arts στην Πάφο.

Η Ρίτα Πουταχίδου, επικεφαλής του θεατρικού καλλιτεχνικού εικαστικού κέντρου «πούπουλο» στη Θεσσαλονίκη και η Κατερίνα Πουταχίδου, από το Creative Drama and Arts Centre της Μελβούρνης συντόνισαν την τηλεσυνάντηση με τις ομάδες που συμμετείχαν και στη δίωρη έναρξη ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των έξι παραμυθιών που επελέγησαν ανάμεσα από 39 συμμετοχές.

Η ιδέα του Θεάτρου μπροστά από ένα μικρόφωνο είχε μεγάλη απήχηση στα παιδιά που συμμετέχουν στα συγκεκριμένα εργαστήρια αλλά και στο κοινό, αφού τα ραδιοφωνικά θεατρικά που προέκυψαν από την 1η και 2η Διεθνή Διαδικτυακή Ραδιοφωνική Συνάντηση μεταδόθηκαν από τα ραδιοκύματα του 102Fm της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, από το Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ στην Κύπρο αλλά και από το ελληνικό πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αυστραλίας, το SBS.

Φέτος, 39 ομάδες από Ελλάδα, Κύπρο, Αυστραλία και Πολωνία, εμπνεύστηκαν, επέλεξαν, ανακάλυψαν, ηχογράφησαν, επεξεργάστηκαν τεχνικά, και με την πολύτιμη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους μοιράζονται τώρα με τους μικρούς και μεγάλους ακροατές, τα εξαιρετικής απόδοσης, θεατρικά έργα.

Έξι από αυτά τα έργα βραβεύτηκαν και θα μεταδοθούν από τα προαναφερθέντα ραδιόφωνα μετά από ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής. Ένα έβδομο έργο θα τιμηθεί από την ψηφοφορία του κοινού.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποτελούνται από την  Δρ. Σταυρούλα Νικολούδη, είναι καθηγήτρια και Συντονίστρια του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης και ο εκπαιδευτικός και ραδιοφωνικός παραγωγός Κυριάκος Παστίδης.

Την Κυριακή 3 Απριλίου, στις 12μμ ώρα Ελλάδας/Κύπρου έγινε η Επίσημη Έναρξη του Φεστιβάλ, με την συνάντηση (μέσω zoom) όλων των ομάδων και των συντελεστών που συμμετέχουν και με καλεσμένους την Δρ. Άντρη Χ. Κωνσταντίνου, θεατρολόγο και Αναπληρώτρια καθηγήτρια, από το τμήμα επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, την πρωτεργάτρια στην Ελληνική Ραδιοφωνία της Μελβούρνης Ρένα Φραγκιουδάκη και τον Απόστολο Λαφόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Audio Visual Arts του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε και η Επίσημη Ανακοίνωση των 6 θεατρικών έργων που ξεχώρισε η κριτική επιτροπή και του έργου του κοινού. Τα επτά θεατρικά που βραβεύτηκαν θα ακουστούν στα κρατικά ραδιόφωνα (ΕΡΤ3, ΡΙΚ, SBS Greek).


Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ακούσει τα 39 ραδιοφωνικά θεατρικά έργα εδώ

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.dramacenter.gr%2Fmusic-share%2Fy41k6%3Finstance-id%3D432070b4-2338-4aef-9e69-19dc4a9334d9%26component-id%3Dcomp-l0z0fby0%26album-id%3Dd3b81140-5ab0-4bd1-b987-2682150367e1%26tpa-id%3D13bb5d67-1add-e770-a71f-001277e17c57%26track-id%3D7390239322994919%26fbclid%3DIwAR0Z6zlB9WcJy6PSgUscyvy0q6bTz6On5ziXMrM7BLp4l8T_R1KF62s0Krg&h=AT1RSxuSJcucEHFLLqgksMTnEAHVPl5vGrOG6HHFhChwtQpT6a_lqw8LGk0T3ypdx7LTy0YbO3jioGDaUpsUsuVw1ukJmJPyWrzhm7cELcKgZ9Qg_a1vgv5ZrYZatOERNDov_A

Η συμμετοχή από την πόλη μας, την πόλη του Βόλου, στη Διεθνή αυτή σημαντική δράση, εκπροσωπήθηκε από το 13ο Δημοτικό σχολείο Βόλου και συγκεκριμένα από το τμήμα Β2 της Β τάξης με αρωγό την εκπαιδευτικό κ. Κάτια Ασδεράκη. Τα παιδία ενθουσιάστηκαν με τη δράση και μετέτρεψαν σε ηχητικό παραμύθι το βιβλίο της Βολιώτισσας δημοσιογράφου- συγγραφέως Έννη Λεβέντη με τίτλο ΠΕΤΑ ΒΙΟΛΕΤΑ

Η υποστήριξη της δασκάλας τους, ο ενθουσιασμός των παιδιών και η συνεργασία με τον Διευθυντή του σχολείου, χάρισαν στα παιδιά το 2ο βραβείο στην 3η Διεθνή Συνάντηση “Το θέατρο μπροστά από το ραδιόφωνο”.

Το παραμύθι μιλάει για ένα αγόρι και τη φτερωτή φίλη του τη Βιολέτα. Οι δυο τους βιώνουν ένα ταξίδι στο άγνωστο με προορισμό την αγάπη, την ασφάλεια και τη φιλοξενία. Αυτές οι αξίες στις μέρες μας είναι επίκαιρες και συνεχίζουν να αποτελούν προϋπόθεση για τα θεμέλια ενός καλύτερου κόσμου.

Για τη χαρά της συμμετοχής και για την τιμητική αυτή διάκριση, η εκπαιδευτικός κυρία Κάτια Ασδεράκη μίλησε στην εκπομπή Ennitime is a good time.

Aκούστε τη συνέντευξη εδώ:

Στόχος της διοργάνωσης είναι να συμμετέχουν περισσότερες θεατρικές ομάδες εφήβων και παιδιών από τον Απόδημο Ελληνισμό. Οι διοργανωτές στέλνουν ανοιχτή πρόσκληση στα θεατρικά εργαστήρια και στα ελληνικά σχολεία σ’ όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στην επόμενη διαδικτυακή συνάντηση.

Το ταξίδι αυτό έχει άλλωστε ως “όχημα” την ελληνική γλώσσα και μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα Απόδημου Ελληνισμού με τη μητέρα πατρίδα.

επιμέλεια syn mag team