Την τελική έγκριση έδωσε το κοινοβούλιο της Ισπανίας για τον νόμο που επιτρέπει σε άτομα άνω των 16 ετών να αλλάζουν το νομικά αναγνωρισμένο φύλο τους χωρίς ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με το BBC. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 191 ψήφους υπέρ και 60 κατά, το τελικό βήμα μιας εκτεταμένης συζήτησης.

Η διαδικασία για την αλλαγή φύλου στα έγγραφα θα μπορούσε θεωρητικά πλέον να διαρκεί περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες. Ένας άλλος νόμος που ψηφίστηκε την Πέμπτη περιλαμβάνει αμειβόμενη άδεια εμμήνου ρύσεως για τις γυναίκες που υποφέρουν από έντονο πόνο περιόδου.

Προηγουμένως, τα άτομα χρειάζονταν ιατρική διάγνωση δυσφορίας φύλου και ορμονική θεραπεία για δύο χρόνια για να αλλάξουν το φύλο τους στην ταυτότητά τους. Τώρα, μπορούν να ταυτοποιηθούν ως άλλο φύλο και να το επιβεβαιώσουν τρεις μήνες αργότερα. Τα άτομα ηλικίας 12 έως 13 ετών θα χρειαστούν την έγκριση δικαστή, ενώ τα άτομα ηλικίας 14 και 15 ετών θα χρειαστούν την άδεια των γονέων τους.
Πριν από την ψηφοφορία, η υπουργός ισότητας Irene Montero δήλωσε στους νομοθέτες ότι «οι τρανς άνθρωποι δεν είναι άρρωστοι άνθρωποι, είναι απλώς άνθρωποι».
Το 2014, η Δανία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ψήφισε έναν παρόμοιο νόμο και είναι μία από τις εννέα χώρες της ηπείρου που έχουν υιοθετήσει συστήματα αυτο-δήλωσης.