Η κατάσταση στην περιφέρεια της Καρδίτσας είναι δραματική. Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεργεία και ομάδες εθελοντών από κατοίκους προσπάθησαν και κατάφεραν να σηκώσουν αναχώματα ώστε να εμποδίσουν τα νερά του ποταμού Καράμπαλη να πλημμυρίσουν την πόλη της Καρδίτσας.

Προηγουμένως το μεγάλο ανάχωμα του Καράμπαλη είχε υποχωρήσει στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε σπάσει από την κακοκαιρία Ιανός του 2020. Τα νερά λοιπόν που εμποδίστηκαν από τα αναχώματα που στήθηκαν την νύκτα οδηγήθηκαν προς το ποταμό Γαβρά και από εκεί νότια. Πλημύρισαν λοιπόν Σταυρός, Πρόδρομος, Μακρυχώρι και Μυρίνη. Στο ύψος του Συκεώνα από την άλλη πλευρά τα νερά πλημμύρισαν το Ριζοβούνι, το Προάστιο, τα Καλογριανά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο υδάτινων μετώπων ακολούθησε την φυσιολογική απορροή προς τον Πηνειό όπου όλα τα τοπικά ποτάμια, οι χείμαρροι και τα ρεύματα εκτονώνονται. Μόνον που ο Πηνειός ήδη από την Τετάρτη είναι εξαιρετικά φορτωμένος με αποτέλεσμα την δραματική μείωση της δυνατότητας του να απορροφήσει όλον το επιπλέον φόρτο. Το αποτέλεσμα είναι να πλημμυρίσει ο κάμπος στη Μεταμόρφωση, τον Βληχό και τον Παλαμά


Αυτή η εικόνα σημαίνει απλά πώς σχεδόν στην ολότητα του ο κάμπος της Καρδίτσας είναι κάτω από το νερό. Σε καμιά δεκαπενταριά ημέρες θα άρχιζε η συγκομιδή του βαμβακιού. Το σύνολο της παραγωγής έχει ήδη καταστραφεί. Οι τοπικοί παράγοντες εκτιμούν πως το κόστος της καταστροφής μέχρι στιγμής πρέπει να ξεπερνά κατά πολύ το κόστος των ζημιών από τον ΙΑΝΟ. Ενδεχομένως και να έχει διπλασιαστεί.

Αν σκεφτεί κανείς πως οι καταστροφές στη Μαγνησία ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και πως η ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και των Τρικάλων έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές, τότε η συνολική εικόνα του θεσσαλικού κάμπου είναι αποκαρδιωτική. Δεν είναι μόνον οι δημόσιες υποδομές. Είναι οι ιδιωτικές περιουσίες των ανθρώπων κινητές και ακίνητες , οι αγροτικές καλλιέργειες και βεβαίως οι κατεστραμμένες επιχειρήσεις.
Πάνω σε στέγες οι κάτοικοι – Ζητούν επέμβαση της ΕΜΑΚ

Σε πολλά χωριά στο δήμο Παλαμά οι άνθρωποι βρίσκονται πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια, καθώς η στάθμη του νερού έχει ξεκινήσει να ανεβαίνει επικίνδυνα. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κάτοικοι το νερό έχει φτάσει το 1,5 μέτρο ενώ δεν έχει καταφθάσει ακόμα καμία βοήθεια.
Έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΜΑΚ, ενώ ζητούνται και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών. Παράλληλα, πλημμυρισμένα είναι χωριά και στους δήμους Καρδίτσας και Σοφάδων.

Η εικόνα στην πόλη της Καρδίτσας ήταν καλύτερη νωρίς το πρωί, αλλά έπειτα άρχισε να βρέχει και πάλι καταρρακτωδώς, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους.
Συνεχίζονται τα έντονα φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel στα κεντρικά τμήματα της χώρας, καθώς και σε άλλες περιοχές τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης. Τα ισχυρότερα φαινόμενα παρουσιάζουν ιδιαίτερη εμμονή στη Θεσσαλία.

Αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί της Μαγνησίας και των Σποράδων, που έχουν δεχθεί τα ακραία ύψη βροχής τις τελευταίες ημέρες, σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το μεγαλύτερο ύψος βροχής από τα μεσάνυχτα (00:00) έως αργά το απόγευμα της Τετάρτης σημειώθηκε στην πόλη της Καρδίτσας με 331 mm, ενώ τα οκτώ μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής παρουσιάζονται στον παρακάτω χάρτη.
Εγκλωβισμένοι σε εκκλησία στον Βλοχό Καρδίτσας είναι 200 – 300 κάτοικοι, σύμφωνα με καταγγελία στο zougla.gr. Ανάμεσά τους βρίσκονται και μικρά παιδιά ενώ, όπως καταγγέλλει ο κάτοικος, δεν έχουν ούτε νερό.

Η στάθμη του νερού έχει αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα και έως τώρα δεν έχει καταφθάσει βοήθεια.

zougla.gr