«Αν έχεις τύχη, διάβαινε». Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ποντάρουν σε αυτή τη ρήση με το υστέρημά τους, ονειρευόμενοι αστρονομικά κέρδη. Οσο κι αν οι πιθανότητές τους είναι ελάχιστες –όπως συμβαίνει σε όλα τα οργανωμένα τυχερά παιχνίδια–, οι απανταχού τυχοδιώκτες έχουν πλέον το ίνδαλμά τους.
Ο αγνώστων λοιπών στοιχείων Εντουιν Κάστρο (ουδεμία συγγένεια με τον πρώην κουβανό δικτάτορα) είναι ο πανευτυχής νικητής του τζάκποτ της λοταρίας «Powerball» στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, συγκεντρώνοντας το μυθικό ποσό των 2,04 δισ. δολαρίων στην κλήρωση της 8ης Νοεμβρίου 2022.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζάκποτ στην ιστορία των ΗΠΑ.
Το ποσό που θα συλλέξει, βέβαια, θα είναι πολύ χαμηλότερο, καθώς αρνήθηκε την απονομή του σε 29 ετήσιες δόσεις, εν είδει ετησίου εισοδήματος – όπως κάνουν πολλοί νικητές που θέλουν να λάβουν όλο το ποσό μονομιάς.
Παράλληλα, θα φορολογηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με το ένα τρίτο των κερδών του, αλλά όχι και από την Καλιφόρνια, η οποία είναι μία από τις οκτώ συνολικά Πολιτείες που δεν φορολογούν τα κέρδη από λαχεία.
Ο Κάστρο –που θα προτιμούσε να παραμείνει ανώνυμος, αλλά η Καλιφόρνια επιβάλλει την ανακοίνωση του ονόματος του νικητή– θα εισπράξει τελικό ποσό που θα είναι λίγο κάτω από το ένα δισ. δολάρια και, με σωστή διαχείριση, μπορεί να μπει στη επόμενη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς.
Σε τηλεφωνική συνομιλία του που μεταφέρθηκε στον Guardian δήλωσε «σοκαρισμένος και εκστασιασμένος» με την τύχη του. Ο νικητής του τζάκποτ αγόρασε το τυχερό λαχείο του από το κατάστημα «Joe’s Service Center», στη μικρή πόλη της Αλταντένα, μόλις 8,5 χλμ. βόρεια της καλιφορνέζικης μεγαλούπολης Πασαντίνα.
Με τη νίκη του έκανε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, Τζο Σαχαγιέντ, κατά ένα εκατ. δολάρια πλουσιότερο, καθώς η λοταρία επιβραβεύει και τους πωλητές των νικηφόρων λαχνών. Παράλληλα, με τη νίκη του ενισχύονται και τα δημόσια σχολεία της Καλιφόρνιας, αφού με βάση τις αρχές της κλήρωσης παίρνουν ποσοστό των κερδών του τυχερού λαχνού – ένα ποσό που, δεδομένου του τεράστιου τζάκποτ που είχε συσσωρευθεί, ανέρχεται στα 165 εκατ. δολάρια.
Ο Κάστρο δήλωσε διπλά ευτυχισμένος, καθώς είναι απόφοιτος της δημόσιας εκπαίδευσης της Πολιτείας και η νίκη του είναι και νίκη των σχολείων. Πάνω από 45 Πολιτείες, μαζί με τις «επικράτειες» της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον, του Πουέρτο Ρίκο και των αμερικανικών Παρθένων Νήσων, προσφέρουν δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών τους στην κλήρωση του «Powerball».
Οι παίκτες πρέπει να προβλέψουν τους αριθμούς στις πέντε λευκές μπάλες της κλήρωσης, αλλά και στην έκτη, την κόκκινη, ώστε να κερδίσουν το τζάκποτ.
Οι μαθηματικές πιθανότητες πρόβλεψης των νικητήριων αριθμών είναι μία στα 292 εκατομμύρια, γράφει ο Guardian. Το πρακτορείο Associated Press υπολόγισε ότι οι πιθανότητες αυτές είναι αντίστοιχες με τις πιθανότητες να ρίξεις κέρμα στον αέρα και αυτό να προσγειωθεί από την ίδια πλευρά 28 συνεχόμενες φορές.
Η νίκη του Κάστρο ήταν μία από τις μόλις τέσσερις περιπτώσεις στην ιστορία του «Powerball» που έχει αποφέρει στον νικητή του πάνω από ένα δισ. δολάρια. Η επιτυχία του έφερε ενθουσιασμό στους λαχειοπαίκτες, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε Πολιτείες που δεν συμμετέχουν στο «Powerball» και αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν σε γειτονικές Πολιτείες για να προμηθευθούν τον λαχνό τους.
Η κλήρωση του «Powerball» έγινε 40 συνεχόμενες φορές μέχρι να βρεθεί νικητής. Ο τελευταίος νικητής του λαχείου είχε βγει σε κλήρωση που έγινε στις αρχές Αυγούστου του 2022.
Για την ιστορία (ή και για τους προληπτικούς ανάμεσά μας), τα νούμερα που έκαναν τον Κάστρο δισεκατομμυριούχο ήταν κατά σειρά: 10, 33, 41, 47 και 56, ενώ το κόκκινο Powerball ήταν το 10.
Δείτε βίντεο :

https://www.youtube.com/watch?v=5tnECAZH5J0

Πηγή: Protagon.gr