Η Τετάρτη ήταν ημέρα ανακοινώσεων για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν εφεξής τα γήπεδα της χώρας και θα επιτρέπεται η είσοδος των φιλάθλων σε αυτά, στο πλαίσιο της νέας δέσμης μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας.
Στις 6 Μαρτίου ξεκινά μια νέα διαδικασία (…) και κανένα γήπεδο δεν θα ανοίξει στις 7 Μαρτίου αν πρώτα δεν προχωρήσει στην εγκατάσταση των καμερών, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι το ΦΕΚ για τις κάμερες στα γήπεδα θα εκδοθεί εντός της ημέρας.

Tα μέτρα επιγραμματικά
Από τις 13/2 το γήπεδο θα κλείνει αν πέσει πυρσός ή κροτίδα εντός αγωνιστικού χώρου
Από τις 6/3 κανένα γήπεδο Super League/Basket League δεν θα ανοίγει στον κόσμο χωρίς κάμερες
Από τις 9/4 οι φίλαθλοι θα έχουν πρόσβαση στα γήπεδα μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet
Στις 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον.
Εάν πέσει στον αγωνιστικό χώρο επικίνδυνο αντικείμενο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός αναφορικά με την αυστηροποίηση του σχετικού πλαισίου, τονίζοντας προς τυχόν διαφωνούντες, πως είναι δικαίωμα της πολιτείας είναι να προασπίζει την ασφάλεια του πολίτη.
Ο ρόλος της ΔΕΑΒ
«Το πρώτο και βασικό είναι ότι Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ανοίγουν σε νέο περιβάλλον, στο οποίο υπάρχει μια νέα Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπιση Βίας (ΔΕΑΒ), η οποία επιβάλλει δρακόντειες κυρώσεις με κατεξοχήν κύρωση το κλείσιμο του γηπέδου από φιλάθλους.
Εάν πέσει κροτίδα στο γήπεδο, εάν πέσει πυρσός, εάν πέσει στον αγωνιστικό χώρο επικίνδυνο αντικείμενο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο από φιλάθλους στον επόμενο εντός έδρας αγώνα της ομάδας.
Στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και δεν το επηρεάζουμε. Δεν παρεμβαίνουμε ούτε στη βαθμολογία, ούτε στην εξέλιξη του πρωταθλήματος.
Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του κάθε αθλήματος. Σεβόμαστε τους κανονισμούς και της UEFA και της FIFA. Δικαίωμα όμως της πολιτείας είναι να προασπίζει αυτό που είναι το πιο σημαντικό από όλα, την ασφάλεια του πολίτη, που μέσα στο γήπεδο είναι η ασφάλεια του φιλάθλου.
Για αυτό ακριβώς όταν κρίνουμε ότι είναι ανασφαλείς η διαδικασία αυτή, θα κλείνουμε τα γήπεδα με βάση συγκεκριμένη, διαμέσου της ΔΕΑΒ», εξήγησε ο κ. Βρούτσης και συνέχισε λέγοντας: «Δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη υπό την έννοια εάν θα κλείσουν ή δεν θα κλείσουν τα γήπεδα. Η νομοθέτηση προβλέπει δέσμια αρμοδιότητα. Δηλαδή η ποινή είναι συγκεκριμένη. Έρχεται στη ΔΕΑΒ η πληροφορία, η έκθεση της αστυνομίας, το φύλλο ελέγχου του διαιτητή ή του παρατηρητή και τότε αμέσως αποφασίζεται το κλείσιμο ή όχι του γηπέδου. »Εχω ευχηθεί πάρα πολλές φορές να μην κλείσουν τα γήπεδα. Εμείς θέλουμε να είναι ανοιχτά τα γήπεδα στους φιλάθλους, να είναι η ομορφιά του γηπέδου και του ποδοσφαίρου, ένα άθλημα που το αγαπάει όλος ο κόσμος και του μπάσκετ φυσικά, να είναι ανοιχτές οι διαδικασίες. Εάν όμως δεν τηρηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα που περιγράφονται μέσα στον νόμο, τότε η επόμενη αγωνιστική ή οι επόμενες αγωνιστικές θα γίνονται χωρίς φιλάθλους, διασφαλίζοντας και προασπίζοντας την ασφάλεια του πολίτη και του φιλάθλου, αλλά και των αθλητών” »


Από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών που θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ με χρονική αμεσότητα και κατά δέσμια αρμοδιότητα, όταν πρόκειται για τις συχνότερα απαντώμενες συμπεριφορές οπαδικής βίας όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων, είσοδο θεατών σε αυτούς, ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό κλπ. »Θυμίζουμε επίσης ότι από τις 6 Μαρτίου κανένα γήπεδο δεν θα λειτουργεί χωρίς κάμερες.
Συγκεκριμένα, τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της».
Επιπρόσθετα, από την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 τίθεται σε λειτουργία το σύστημα των ταυτοποιημένων εισιτηρίων, για την είσοδο στα γήπεδα.
Από την Τρίτη 9 Απριλίου, ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Οπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η αγορά των εισιτηρίων παραμένει ως έχει από τις πλατφόρμες.
Με τον αριθμό του εισιτηρίου θα γίνεται χρήση του gov.gr wallet και εγγραφή στο μητρώο επικοινωνίας, διευκρίνισε και ανακοίνωσε πως για τον σκοπό αυτό θα «ανέβει» η ειδική πλατφόρμα emep.gov.gr.
Για τις κάμερες, υπογραμμίστηκε στην ενημέρωση από τους συναρμόδιους υπουργούς, θα υπάρχει έλεγχος τρεις ημέρες πριν από κάθε αγώνα και η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) μέσα σε 48 ώρες θα βγάζει απόφαση, ενώ η ταυτοπροσωπία θα εφαρμόζεται μέσω του κινητού.
Η αγορά του εισιτηρίου γίνεται με τον ίδιο τρόπο αλλά εδώ θα μπει το gov wallet που χρησιμοποιούν ήδη 4 εκατ. Ελληνες, δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.
Οπως παραδέχθηκε, το ηλεκτρονικό εισιτήριο υπήρχε, ωστόσο δεν γινόταν έλεγχος ταυτοπροσωπίας και δεν μπορούσε να γίνει αυτός ο έλεγχος από την Αστυνομία.
Τη λύση πλέον έρχεται να δώσει η τεχνολογία και το κινητό μας, τόνισε και επιτόπου έδειξε πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή και το τρόπο με τον οποίο καταχωρείται το εισιτήριο στο gov.wallet.
Το ίδιο έκανε ο υπουργός και για την έκδοση και καταχώρηση εισιτηρίου για παιδιά κάτω των 15 ετών (άνω των 15 ετών μπορούν να εγγραφούν στο σύστημα). Βήμα-βήμα η διαδικασία «Περνάμε το εισιτήριο στο wallet, σκανάρουμε από την οθόνη τον αριθμό του εισιτηρίου και το εισιτήριο μπαίνει στο κινητό.
Σήμερα τα τουρνικέ δουλεύουν με barcode και qr code. Σύντομα ελπίζουμε να λειτουργούν μέχρι τον Απρίλιο και με NFC», εξήγησε ο υπουργός. Ομοίως, πρόσθεσε, «για τα παιδιά κάτω των 15 ετών, το wallet “βγάζει” τα παιδιά μας. Εισάγουμε τον αριθμό του εισιτηρίου.
Το ποιος θα συνοδεύει το παιδί. Βάζουμε το ΑΦΜ του συγγενούς, έρχεται μήνυμα αποδοχής και το εισιτήριο μπήκε στο wallet. Το wallet κάνει την αναγνώριση και βγάζει το εισιτήριο».
Για τους ενήλικες: Συνδεόμαστε στο wallet μέσω taxis Επιλέγουμε το εισιτήριο και έτσι μπαίνει το εισιτήριο στο wallet
Βλέπουμε το εισιτήριο, τον κάτοχο του εισιτηρίου και τον κωδικό του εισιτηρίου Για τα παιδιά: Τα παιδιά άνω των 15 μπορούν να εγγραφούν κανονικά
Τα παιδιά κάτω των 15 ετών μας δίνει την επιλογή το wallet και εκεί επιλέγουμε ποιος συνοδεύει το παιδί, έτσι μπαίνει κανονικά το εισιτήριο στο wallet.
Πηγή: Protagon.gr