Ολοένα και πιο συχνές είναι, τον τελευταίο καιρό, οι εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες. Οι καρχαρίες, ανάλογα με τον καιρό και τα ρεύματα συναντιούνται και με πολίτες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό μίας παρέας νεαρών στη Σέριφο, οι οποίοι τρομοκρατήθηκαν όταν είδαν το -μήκους τριών μέτρων- ψάρι, δίπλα από το σκάφος τους.
«Πάγωσαν» νεαροί στη Σέριφο: Καρχαρίας 3 μέτρων πέρασε δίπλα από σκάφος τους

Και στην Κοκκίνη του Ηρακλείου, όμως, λουόμενοι εντόπισαν έναν μικρό κραχαρία να κολυμπάει δίπλα τους ενώ, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ένας άλλος εντοπίστηκε να κολυμπάει στο λιμάνι της Ζακύνθου.

Στη χώρα μας ζουν δεκάδες καρχαρίες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τι να κάνουμε σε περίπτωση που έρθουμε αρκετά κοντά με έναν από αυτούς ενώ επισημαίνουν, μάλιστα, ότι οι μικροί μεγέθους καρχαρίες είναι πιο επικίνδυνοι. Ωστόσο, εξηγούν ότι, ο λόγος της αυξημένης κινητικότητάς τους, έχει να κάνει με το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο αναπαραγωγής τους. Όπως ανέφερε στο Mega η υπεύθυνη προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης ISEA, Αναστασία Χαρίτου, «είναι περίοδος αναπαραγωγής και για να εναποθέσουν ή για να γεννήσουν τα αυγά τους, δεν το κάνουν στην ανοιχτή θάλασσα αλλά στα ρηχά».

Τι να κάνετε σε περίπτωση που δείτε καρχαρία

Σύμφωνα με τον ιχθυολόγο Γιάννη Γιόβο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι «να απομακρυνθούμε σιγά – σιγά, τα μικρότερα καρχαριάκια είναι πιο επιθετικά αλλά είναι δύσκολη η αλληλεπίδραση τους με τον άνθρωπο. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αν δούμε καρχαρία είναι να καλέσουμε αμέσως το λιμενικό αφού απομακρυνθούμε».