Η ατμόσφαιρα στην Κουμουνδούρου θυμίζει «American Bar» καθώς πλειοψηφία και μειοψηφία αλληλοκατηγορούνται σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για την παταγώδη αποτυχία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και αφού πιάσαμε τα της άλλης όχθης του Ατλαντικού, να σας ενημερώσουμε ότι ο Πρόεδρος Κασσελάκης θα αναχωρήσει την Κυριακή για ΗΠΑ (προκειμένου να φέρει τα χειμωνιάτικά του καθώς, όπως θυμάστε, ήρθε μόνο με τα καλοκαιρινά και ξέμεινε). Οι πληροφορίες, λένε, ότι θα μείνει στο Αμέρικα μέχρι το τέλος του μήνα. Μετά έχει να πάει και στρατό. Οπότε αυτό που είπε την Κυριακή, ότι, δηλαδή, η ανανέωση «αρχίζει χτες» μάλλον θα το αναλάβουν οι στενοί του συνεργάτες και όχι ο ίδιος, ο οποίος θα πιάσει καθήκοντα κατά τα Χριστούγεννα, όπως τον κόβω.
Νέα φάση ΣΥΡΙΖΑ, νέα σχέση με το “κεφάλαιο”

Με τον Κασσελάκη στις ΗΠΑ δύσκολα θα συγκληθούν τα όργανα του κόμματος για το επόμενο διάστημα. Ούτε Πολιτική Γραμματεία βλέπω να συνεδριάζει, ούτε Κεντρική Επιτροπή. Έτσι, ο Πρόεδρος δεν θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις των συντρόφων του για την χθεσινή του ομιλία στο ΣΕΒ και κυρίως για την φράση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας. Εκείνο μιας Σύγχρονης Αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί την λέξη “κεφάλαιο” αλλά τη βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για ευημερία». Αν κρίνω από όσα άκουσα χθες να λένε διάφορα παραδοσιακά στελέχη του κόμματος, μάλλον δεν θα πέρναγε και πολύ καλά ο νέος Πρόεδρος σε μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας
Ημέρα κρίσης για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα, πάντως, θα είναι η μέρα της κρίσης καθώς θα ανακοινωθούν οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών τομέων του κόμματος. Αυτοί, δηλαδή, που θα λειτουργούν υπό την καθοδήγηση του «υπερσυντονιστή Παυλάρα». Ο Πρόεδρος Κασσελάκης έχει εισπράξει, μέχρι τώρα, αρκετές αρνήσεις καθώς κανένας από την ομάδα Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου δεν αποδέχτηκε να αναλάβει ρόλο.
Τα «θαλάσσωσε» ο ναύαρχος και τον άδειασε η Κουμουνδούρου

Καλά ήταν τόσο καιρό που ο Ευάγγελος Αποστολάκης την είχε δει «κασσελακοφρουρός». Οι εσωκομματικές εκλογές, όμως, τέλειωσαν και πλέον, ο «ναύαρχος» καλείται να εκφράσει απόψεις επί επιδίκων της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα πάει και πολύ καλά. Χθες, για παράδειγμα, τα «θαλάσσωσε» λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να στηρίξει αντάρτες της Νέας Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών. Όσοι δε είδαν το σχετικό βίντεο κατάλαβαν ότι ο κ. Αποστολάκης ήταν πλήρως απροετοίμαστος και έδινε την αίσθηση ότι δεν ξέρει καν το θέμα συζήτησης. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, έσπευσαν γρήγορα να δώσουν διαρροή ότι οι απόψεις που εξέφρασε είναι καθαρά προσωπικές. Μάλιστα, όπως μαθαίνω, η σχετική διαρροή δόθηκε μετά από συνεννόηση με τον Στέφανο Κασσελάκη. Δεν ξεκίνησε πολύ καλά αυτό!
Ο Σπίρτζης έριξε «βόμβα»

Την «βόμβα» της χθεσινής ημέρας έριξε ο Χρήστος ο Σπίρτζης, ο οποίος πρότεινε να ενοποιηθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Ρώτησα στην Κουμουνδούρου αν υπάρχει τέτοια σκέψη αλλά εισέπραξα μόνο χολή για τον πρώην βουλευτή. «Να σου θυμίσω ότι ο Χρήστος ήταν υπεύθυνος του κόμματος για την αυτοδιοίκηση. Δεν τα πήγαμε και πολύ καλά», μου είπε ο άνθρωπός μου και πρόσθεσε: «Πάντως ο ίδιος – και όχι μόνο – το πρώτο βήμα το έχει ήδη κάνει. Την Κυριακή έδινε γραμμή για στήριξη Σγουρού στην Αττική». Εγώ αυτά, πάντως, δεν τα πιστεύω!
Μαλλιά – κουβάρια για τα αυτοδιοικητικά

Να κλείνουμε σίγα-σιγά με την αντιπολίτευση για να πούμε και για την κυβέρνηση: Μπορεί η Έλενα Ακρίτα να απασχόλησε την κοινή γνώμη για την μήνυση που κατέθεσε στον Αχιλλέα Μπέο όμως στο «συριζοχώρι» ασχολούνται με την βουλευτή Επικρατείας για άλλους λόγους. Βλέπετε η κ. Ακρίτα ανακοίνωσε δημοσίως ότι στον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού δεν στήριξε την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Αποστολάκη αλλά «τον δεξιό. Γιατί είναι ο δήμαρχος με τον οποίο είμαι ικανοποιημένη από το έργο του». Η κ. Ακρίτα, βέβαια, αναφερόταν στον κ. Δημήτρη Γαλάνη ο οποίος επανεξελέγη με ποσοστό 39%. Για την ιστορία η κ. Αποστολάκη πήρε 5,7% και τερμάτισε στην τελευταία θέση.

Στις ίδιες συζητήσεις εντός των μελών και στελεχών της Κουμουνδούρου, πάντως, την τιμητική της έχει και μια άλλη βουλεύτρια. Ο λόγος για την Ράνια Θρασκιά η οποία επέλεξε να περάσει το πρωί του Σαββάτου της για καφέ, παρέα με τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη. Θυμίζουμε, βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε επισήμως τον κ. Πέγκα, ο οποίος δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Ζόρια στην κυβέρνηση με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Άντε πάμε και στην κυβέρνηση η οποία αν και πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα των εκλογών, τραβάει κι αυτή τα δικά της ζόρια. Αναφερόμαστε, βέβαια, στο περίφημο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε στο Μαξίμου σκέφτονται να δώσουν το «ελευθέρας» στους βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν είτε υπέρ είτε κατά, όταν με το καλό έρθει το σχετικό νομοσχέδιο. Η απόφαση αυτή, πάντως, φαντάζει μονόδρομος καθώς οι μισοί ίσως και περισσότεροι βουλευτές δεν είναι καθόλου θετικοί στην προοπτική αυτή. Την ίδια ώρα, στους διαδρόμους της Βουλής ακούγεται έντονα ότι ειδικά οι βουλευτές της επαρχίας δυσκολεύονται αρκετά να συναινέσουν και ορισμένοι θα «έσπαγαν» και την γραμμή. Μαθαίνουμε, δε, ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αρκετοί (και δεν το κρύβουν) πιστεύουν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα -και ανάλογα με τις εξελίξεις- το σχέδιο νόμου να μην περάσει την πύλη της Βουλής. Κάτι που πάντως επισήμως τα κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν με κατηγορηματικό τρόπο…