Ο Κλιντ Ίστγουντ λέει το τελευταίο αντίο στον κινηματογράφο με μια ακόμα ταινία που ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει.
«Σ’ αυτόν τον κόσμο φίλε μου υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: αυτοί με τα γεμάτα πιστόλια και αυτοί που σκάβουν· εσύ, σκάβε». Όσοι έχουν δει τον «Καλό τον Κακό και τον Άσχημο» ίσως θυμούνται τα λόγια του «καλού» Κλιντ Ίστγουντ στον Τούκο, τον «άσχημο» Ελάι Γουάλας. Ε, λοιπόν, ο Κλιντ Ίστγουν, στα 93 χρόνια του έχει ακόμα τα πιστόλια του γεμάτα… Δεν ήρθε η ώρα να σκάψει ακόμα…

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης και μουσικός και παραγωγός και και– θρύλος του Χόλιγουντ, ο Κλιντ Ίστγουντ, χρόνια τώρα έχει κρεμάσει τη φορεσιά του σκληρού στην κρεμάστρα του χρόνου και γοητεύει με τη σκηνοθετική μπαγκέτα στο χέρι. Άλλωστε τα 93 του χρόνια (έχει γεννηθεί το 1930) δεν θα του επέτρεπαν να ερμηνεύσει ρόλους σκληρού, όμως δεν του απαγορεύουν να μεγαλουργεί και να προκαλεί θαυμασμό στο κοινό της 7ης Τέχνης.
Ο Κλιντ Ίστγουντ για περισσότερα από 60 χρόνια – και με περισσότερες από 50 ταινίες – ενθουσίαζε τους κινηματογραφόφιλους με την ερμηνεία του γοητευτικών αρρενωπών χαρακτήρων, όπως ο «Man with No Name» στην τριλογία Σπαγγέτι Ουέστερν: «Για μια χούφτα Δολάρια», «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» και «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος». αλλά και ως αστυνομικός επιθεωρητής του Σαν Φρανσίσκο «Χάρι Κάλαχαν» στο «Επιθεωρητής Κάλαχαν». Ποιος όμως ξεχνάει την «Απόδραση από το Αλκατράζ», το φιλμ «Όπου Πετούν οι Αετοί» ή εκείνο το «Οι Γέφυρες του Μάντισον»;

Ο Ίστγουντ έχει επίσης σκηνοθετήσει πάνω από 30 ταινίες· έκανε επιτυχίες στο box office ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός και όπως όλα έχουν ένα τέλος, έτσι και ο Dirty Harry, βλέπει τη βιολογική πυξίδα του να του δείχνει τη δύση… Στα 93 του πια, τι άλλο να προσφέρει; Στους «διαδρόμους» της αυτοκρατορίας του Χόλιγουντ, ακούγεται έντονα, ότι ο Ίστγουντ πρόκειται να γυρίσει την τελευταία του ταινία κι έπειτα θα αποχαιρετίσει για πάντα τους θαυμαστές του.
Η παραγωγή της τελευταίας ταινίας του Κλιντ Ίστγουντ θα γίνει από την Warner Bros, στούντιο με το οποίο συνεργάζεται επι δεκαετίες. Από την κυκλοφορία του φιλμ «Gran Torino» το 2008, ο Ίστγουντ έχει συνεργαστεί αποκλειστικά με το κινηματογραφικό στούντιο της Warner και παρήγαγε 10 ταινίες με την αρωγή τους, όπως το «American Sniper», Sully και, πιο πρόσφατα, το Cry Macho.
Η τελευταία ταινία του Eastwood λέγεται ότι θα είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με τίτλο «Ένορκος». Το σενάριο ακολουθεί έναν ένορκο κατά τη διάρκεια μιας δίκης για δολοφονία, ο οποίος συνειδητοποιεί ότι αυτός ήταν η αιτία του θανάτου του θύματος και τώρα παλεύει με το δίλημμα να σωθεί ή να αποκαλύψει την αλήθεια.
Δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία για την έναρξη των γυρισμάτων και κανένας από τους πρωταγωνιστές δεν έχει επιλεγεί. Ο Ίστγουντ προφανώς αναζητεί νέο ηθοποιό για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Ίστγουντ επιμένουν ότι δεν εγγυώνται πως αυτή θα είναι η τελευταία του ταινία!
Πάντα με τα πιστόλια γεμάτα


Το τέλος, όπως και να ‘χει, είναι πλέον ορατό, και ας θυμηθούμε κάποια στιγμιότυπα από την εντυπωσιακή καριέρα του Κλιντ Ίστγουντ και μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον διάσημο ηθοποιό.
Η πρώτη δουλειά του Κλιντ Ίστγουντ ήταν στο τηλεοπτικό ουέστερν του CBS «Rawhide» (1959-65). Στα μέσα και στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, ο Ίστγουντ εμφανίστηκε – περαστικός – σε διάφορες ταινίες, όπως το «Revenge of the Creature» (1955), «Όλα τα πλοία σε συναγερμώ» (1956) και «Escapade in Japan» (1957).
Στη δεκαετία του 1960 το αστέρι του Ίστγουντ αρχίζει σιγά σιγά να ανατέλει με τον θρυλικό πια ρόλο του ως «Άνθρωπος χωρίς όνομα» στα γουέστερν made in Italy του Σέρτζιο Λεόνε. Το πρώτο, «Για μια Χούφτα Δολάρια» κυκλοφόρησε το 1964 και ακολούθησε το Μονομαχία στο Ελ Πάσο το 1965 και το εμβληματικό Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος το 1966.
Το 1971, ο Ίστγουντ ενσάρκωσε τον ρόλο του επιθεωρητή Χάρι Κάλαχαν στην ταινία «Dirty Harry» (στα ελληνικά Ο Επιθεωρητής Κάλαχαν). Ο χαρακτήρας του σκληροτράχηλου αστυνομικού ήταν μια συνεχής παρουσία στη ζωή του ηθοποιού, που επανέλαβε τον ρόλο τέσσερις φορές, με την τελευταία να είναι στο The Dead Pool (Στοίχημα θανάτου) του 1988 . Ο Ίστγουντ έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1971 με το Play Misty for Me (Η νύχτα της Εκδίκησης) .
Ο Κλιντ Ίστγουντ έχει ερμηνεύσει ένα ευρύ φάσμα ρόλων κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Ως ηθοποιός, έχει υποδυθεί σκληρούς αστυνομικούς, καουμπόηδες, στρατιώτες ακόμα και αστροναύτες. Ως σκηνοθέτης και παραγωγός, ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων πίσω από την κάμερα.
Και δήμαρχος ο Dirty Harry!
Εκτός της υποκριτικής, ο Κλιντ Ίστγουντ ασχολήθηκε και με την πολιτική, κρατώντας χαμηλούς τόνους πάντα. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι χρημάτισε δήμαρχος του Carmel-by-the-Sea (πόλη στην κομητεία Μοντερέι της Καλιφόρνια) από το 1986 έως το 88 και μάλιστα η θητεία του θεωρείται απόλυτα επιτυχημένη.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως δήμαρχος ο Ίστγουντ κέρδιζε 200 δολάρια το μήνα, τα οποία πρόσφερε σε ένα τοπικό κέντρο νεολαίας· συμμετείχε επίσης σε όλες τις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, στις οποίες συχνά κατέφθανε αεροπορικώς από τα πλατό ταινιών. Ο Ίστγουντ δεν διεκδίκησε την επανεκλογή του, λέγοντας ότι ήθελε να περνά περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του


O Κλιντ Ίστγουντ όμως έχει ασχοληθεί και με τη μουσική. Αν και δεν τα κατάφερε ποτέ ως μουσικός όσο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, έχει μεταφέρει την αγάπη του για τη μουσική στις ταινίες του: είχε ντύσει με τις νότες του πολλές από τις ταινίες του, όπως το «Σκοτεινό Ποτάμι», το «Million Dollar Baby», οι «Σημαίες των Προγόνων» και το «J. Edgar». Να σημειώσουμε ότι σκηνοθέτης, πρωταγωνιστής και συνθέτης των μουσικών θεμάτων των ταινιών του ήταν ο Τσάρλι Τσάπλιν!
Ο Ίστγουντ έχει ερμηνεύσει μερικές από τις συνθέσεις του σε ταινίες του. Μπορεί να τον δει κανείς να παίζει πιάνο σε σκηνές από το «In the Line of Fire» (Η Δεύτερη Ευκαιρία), και επίσης ερμήνευσε το θέμα του φινάλε στο Gran Torino .
Είναι θλιβερό να παρακολουθούμε τον Κλιντ Ίστγουντ να βαδίζει προς το ηλιοβασίλεμα, όμως δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευγνώμονες για τις ταινίες που έφερε στις οθόνες της ζωής μας.
Λίγοι ξέρουν να γερνούν και ένας από αυτούς είναι σίγουρα ο Κλιντ Ίστγουντ. Και για να το πούμε πιο ωραιοποιημένα: Ο Κλιντ Ίστγουντ είναι ένα 93χρονο παιδί με παρελθόν…
www.ethnos.gr