Κάλεσμα από κοινού, για συμμετοχή στην απεργία της 6ης Απριλίου και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί, στις 10 το πρωί, στην Πλατεία Ελευθερίας, απηύθυναν σήμερα, το ΕΚΒ, το Ν.Τ. Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, η ΟΕΒΕΜ, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και ο Σύλλογος Αρτοποιών. Ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης, οι εκπρόσωποι των φορέων παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, καλώντας σε μαζική συμμετοχή.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΒ, Θανάσης Παπαδημόπουλος, “διαχρονικά, από την εποχή των μνημονίων μέχρι και την εποχή της πανδημίας, ο εργαζόμενος εισπράττει αφαίμαξη του μισθού του, λόγω των τιμών, των μειώσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η εργατική τάξη διεκδικεί την επαναθεσμοθέτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Φίλιππος Κωνσταντινίδης, σημείωσε ότι ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία και σίγουρα έχει φέρει τεράστιες αναταραχές, δεν γίνεται να εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση. «Προφανώς, επιδεινώνει τη ζωή όλων και αλλάζει προϋπολογισμούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός που εκτρέπει την οικονομία και που δυσκολεύει τις ζωές όλων μας”.

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημήτρης Βασιλείου, επισήμανε – μεταξύ άλλων – ότι «…απαίτησή μας είναι να επανέλθουμε στα επίπεδα και στις διεκδικήσεις των 751 ευρώ και παραπάνω και ταυτόχρονα να υπάρχει η άμεση ρύθμιση μέσω της εθνικής και γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όπως ταυτόχρονα και η θωράκισή της».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Απόστολος Οντόπουλος, έκανε γνωστό ότι και οι έμποροι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της 6ης Απριλίου, με δίωρη στάση εργασίας, περιγράφοντας την άσχημη εικόνα της εμπορικής αγοράς: «Οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αρθρώνουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον της ελληνικής αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Διεκδικούμε πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, επέκταση της επιδότησης των δόσεων δανείων Γέφυρα ΙΙ, συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης και επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας» επισήμανε ο κ. Οντόπουλος.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕΜ), Δώρα Καναβιτσά, ανέφερε: «Θέλουμε πλαφόν στις τιμές ενέργειας, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, πάγωμα των οφειλών προς το δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Έχουμε ξεπεράσει προ πολλού τα όριά μας. Μπαίνουν λουκέτα, κλείνουν βιοτεχνίες και μπαίνει το δίλημμα απολύσεων εργαζόμενων ενώ θα έχουμε ένα τεράστιο κύμα ανεργίας ξανά”.

Τέλος, την ελπίδα του να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία, εξέφρασε ο προέδρος του Συλλόγου Αρτοποιών, Κώστας Τσουράπας, μεταφέροντας τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων του, τόσο για το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια, όσο και στις πρώτες ύλες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο δεκαήμερο, δεν υπάρχει ανατίμηση στα μαλακά σιτάρια. Αν θα υπάρξουν ωστόσο, περαιτέρω ανατιμήσεις, θα είναι σε θέση να το γνωρίζουν σε λίγες ημέρες.